U trendu

Prvi susret šefova američke i ruske vojske od povlačenja SAD iz Avganistana

Najviši vojni zvaničnici SAD i Rusije prvi put su se uživo sastali u Helsinkiju od 2019. i razgovarali više od šest sati, u trenutku kada se situacija u Avganistanu promenila povlačenjem SAD i dolaskom talibana na vlast, javio je Glas Amerike (VOA).

Komandant američkih združenih snaga general Mark Mili i komandant ruskih združenih snaga general Valerij Gerasimov nisu saopštili detalje razgovora, a saopštenja vojski sa obe strane su štura, navodi VOA

Saopštenje Pentagona ne navodi agendu razgovora, samo da se govorilo o „smanjenju rizika i smirivanju konflikata“.

Ruska agencija RIA Novosti javila je da se razgovaralo o „upravljanju rizicima“.

SAD i Rusija imaju suprotstavljene vojne interese u svetu, uključujući zemlje poput Sirije. Ostaje da se vidi kako će Vašington i Moskva uskladiti svoje interese u Avganistanu.

Pentagon je pod pritiskom Kongresa da ojača strategiju borbe protiv terorizma posle povlačenja američke vojske i dolaska talibana na vlast u Avganistanu.

Predsednik SAD Džozef Bajden je najavio da će se oslanjati na globalne akcije u borbi protiv Al Kaide i Islamske države u Avganistanu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da Moskva treba da saradjuje sa novom talibanskom vladom, kao i da svetske sile treba da odmrznu novčanu pomoć Avganistanu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.