U trendu

Prvi uvode kazne u EU: Ko ne želi da se vakciniše, plaća 3.600 evra

Austrijska vlada predvođena konzervativcima u četvrtak je iznela detalje o planu za uvođenje obavezne vakcinacije. Naime, odluka bi se primenjivala na starije od 14 godina, a oni koji se ne budu držali zakona mogli bi da dobiju kaznu od 3.600 evra svaka tri meseca, javlja Rojters.

Oko 68 posto stanovništva Austrije potpuno je vakcinisano protiv korone jer su mnogi Austrijanci skeptični po pitanju vakcine, a to ih dovodi do jedne od najnižih stopa u zapadnoj Evropi.

U poslednje tri nedelje porastao je broj novozaraženih i hospitalizovanih, a zbog toga je vlada najavila da će vakcinacija biti obavezna za sve, te će Austrija biti prva zemlja Evropske unije koja je donela takvu odluku.

– Ne želimo da kažnjavamo ljude koji nisu vakcinisani. Želimo da ih pridobijemo i ubedimo da se vakcinišu – rekla je ministarka Karoline Edtstadler.

Zakon mora da prođe kroz parlament, a ako se to dogodi, trebalo bi da stopi na snagu u februaru i trajate sve do januara 2024.

Dve opozicione stranke podupiru ga sugerišući da će lako proći.

Postojaće tromesečni rokovi za vakcinaciju, rekao je ministar zdravlja, dodajući da će vlasti sprovesti i centralni registar vakcinisanja kako bi videli jesu li građani deo registra.

– Ako nisu u registru, pokrenuće se postupak. U redovnom postupku kazna je 3.600 evra – rekao je ministar zdravlja, dodao je i kako će se kazne bazirati na imovinskom cenzusu.

– Postoji i alternativa, nadležni mogu da izreknu novčanu kaznu u kraćim postupcima odmah nakon isteka roka za vakcinisanje. U tom slučaju kazna je 600 evra – rekao je i dodao da će se, ako se kazna ne plati, voditi redovni postupak.

Izuzete će biti trudnice i ljudi koji se zbog zdravstvenih razloga ne mogu vakcinisati, rekao je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)