U trendu

Prvomajske Å¡etnje u Moskvi i Sankt Peterburgu

Hiljade ljudi, uključujcuhi sindikate, učestvuju u šetnji moskovskim Crvenim trgom povodom Međunarodnog dana rada, a prisutne je pozdravio gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanjin.

Interfaks, navodi, pozivajući se na izvore u policiji, da na ulicama ima 130.000 ljudi.

„Kada smo se proÅ¡le godine okupili ovde, na Crvenom trgu, govorili smo da će Moskva i Moskovljani prevazići sve poteÅ¡koće, probleme. Danas moÅŸemo reći da se to i desilo: u Moskvi se otvaraju desetine novih preduzeća, tehnoloÅ¡kih parkova, desetine hiljada radnih mesta, polako se povećava realna plata, nastavljaju se izgradnje stanov…..“, poručuje Sobjanin.

„Moskva se razvija, u Moskvi je dobro raspoloÅŸenje. Mi ćemo uspeti! Čestitam vam Prvi maj, praznik proleća i rada!“, dodao je on, prenosi Sputnjik.

Zajedno sa gradonačelnikom Moskve bio je i predsednik Federacije nezavisnih sindikata Rusije Mihail Šmakov i predsednik Moskovske federacije sindikata Mihail Antoncev.

U šetnji su učestvovali radnici u industriji, učitelji, lekari, sportisti itd.

Ove godine Å¡etnja se odrÅŸava pod parolom „Za pristojan posao, platu i ÅŸivot!“.

Federacija nezavisnih sindikata Rusije tradicionalno organizuje masovne prvomajske akcije u 700 gradova i sela.

Očekuje se da će u njima uööestvovati oko dva i po miliona ljudi.

U Rusiji se 1. maj kao Dan međunarodne solidarnosti radnika redovno proslavlja od 1890. godine.

Posle Oktobarske revolucije praznik je počeo i zvanično da se slavi – tog dana su se odrÅŸavale masovne Å¡etnje radnika i parade.

Drugog dana praznika, po pravilu, u celoj zemlji su se odrÅŸavale tzv. „majovke“, masovno praznovanje u prirodi.

Šetnja je organizovana i u centru Sankt Peterburga, a među učesnicima su pored predstavnika sindikata, navodi Interfaks, i gubernator oblasti Georgij Poltavčenko i drugi zvaničnici, predstavnici različitih partija i pokreta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.