U trendu

Psiholozi i psihijatri pred iskušenjem da prekrše pravila zbog Trampa

Američki psihoanalitičari već decenijama ne smeju da analiziraju ili iznose dijagnoze političara, ali su ove godine zbog potpuno neuobičajenog kandidata – republikanca Donalda Trampa – pred iskušenjem da prekrše pravila profesije.

Članovi Američke psihijatrijske asocijacije su ograničeni u javnosti Goldvoterovim pravilom koje je uvedeno pošto su tokom predsedničke kampanje 1964. iznošene neutemeljene procene mentalnog zdravlja republikanskog predsedničkog kandidata Berija Goldvotera. Profesionalna etika nalaže psihijatrima i psiholozima da izbegavaju analize ili dijagnoze osoba koje nisu lično ispitali.

Agencija Asošiejted pres navodi da su neki nezadovoljni Goldvoterovim pravilom i kažu da osećaju da su u obavezi da iznesu svoju zabrinutost zbog Trampa – 11 psihijatara i psihologa s kojima je razgovarala ta agencija imaju podeljena mišljenja da li treba javno da govore o mentalnom zdravlju predsedničkih kandidata.

Analize i dijagnoze bez susreta s pacijentom i bez zdravstvenog kartona „koliko su pogrešne, toliko mogu biti štetne za tu osobu i mogu obeshrabriti ljude da traže psihijatrijsko lečenje da psihijatri ne treba da se upuštaju u to“, rekao je profesor sa Univerziteta Kolumbija Pol Apelbaum, bivši predsednik Američke psihijatrijske asocijacije.

Doktor Džerom Krol sa Univerziteta Minesota, s druge strane, kaže da kao gradjanin želi da kaže nešto pa makar i glupo.

„Mislim da je Tramp blizu opisa narcisoidnog ponašanja koliko je to moguće. Mislim da bi ga to diskvalifikovalo. Dok ovo govorim kršim Goldvoterovo pravilo“, rekao je Krol.

Mada mnogi govore o Trampu kao narcisoidnoj osobi, stručnjaci kažu da narcisoidni poremećaj ličnosti, koji obuhvata pojačan osećaj ličnog značaja, veliku potrebu za divljenjem drugih i nedostatak empatije za druge, zapravo predstavlja oblik ponašanja, a ne mentalnu bolest poput šizofrenije.

„On stalno govori o sebi. Čak je i na očevoj sahrani govorio o sebi. On ne može prestati da govori o sebi“, rekao je profesor psihologije s Univerziteta Nortvestern Dan Mekadmas.

Agencija Asošiejted pres navodi da psihijatri i psiholozi uglavnom imaju liberalne stavove, pa njihovi stavovi imaju i predznake i politike i etike.

Goldvoter je bio krajnje konzervativni kandidat. Više od 1.000 psihijatara je na upit časopisa Fekt (Fact) ocenilo da je on „paranoidan“ i „opasan ludak“, posle čega je Goldvoter tužio časiopis i dobio na sudu.

Profesor psihijatrije i prava na Harvardu Alan Stoun, koji je bio protiv uvodjenja Goldvoterovog pravila, rekao je da je bivši kandidat bio „veoma uravnotežena osoba“.

„Mi (psihijatri) razmišljamo politički. Mi smo bili protiv Goldvotera“, rekao je Stoun.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.