U trendu

Puljić: Katolička crkva u HR i svetu želi saradnju sa SPC

ZAGREB 19. februara (Tanjug) – Predsednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić čestitao je izbor patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju, uz poruku da ga raduje to što je njegov izbor za poglavara srpske Crkve pozitivno prhvaćen u hrvatskim medijima i među katoličkim vernicima širom Hrvatske.

Istakao je da su oni cenili njegov rad dok je boravio u Zagrebu kao mitropolita zagrebačko-ljubljanski.

„U zajedništvu s biskupima Katoličke crkve i drugih verskih zajednica koje deluju u RH, Vi ste svojim životom i radom nastojali da pokažete kako crkvene zajednice u ime Hrista mogu dati ogroman doprinos društvu u prevladavanju napetosti i stvaranju i negovanju dijaloga, razumevanja i tolerancije“, naveo je nadbiskup Puljić.

Poželeo je da Porfirije kao odabrani na časnu i odgovornu dužnost patrijarha bude obdaren darovima Duha Svetoga kako bi, kako je naveo, bio „Božji dar Crkvi, narodu i vernicima…“.

Poručio je i da se Hristovi učenici ne umaraju od širenja ljubavi, snošljivosti i praštanja.

„Vaša Svetosti, na početku trećeg milenijuma istorija hrišcanstva Katolička Crkva u Hrvatskoj, šsirom Evrope i sveta oseća posebnu potrebu da pojača saradnju sa članovima pravoslavnih crkava sa kojima je veže isto počelo, iste knjige i tradicija, kerigma i liturgija….“, naveo je nadbiskup i dodao:

„Neka Vas Gospodin blagoslovi, nadahnjuje, vodi i čuva“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.