U trendu

Pupovac: Poremećaj odnosa BG/ZG Srbi osecaju na svojoj kozi

VUKOVAR – Predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je danas da odnosi Beograda i Zagreba mnogo utiču na položaj Srba koji bi, kako dodaje, svakako bio mnogo bolji u Hrvatskoj kada bi ti odnosi bili bolji, ali i kada bi se rešavala otvorena pitanja.

Pupovac je za Tanjug u Vukovaru, nakon što je odao počast nastradalima tokom rata u tom gradu 1991. godine, kazao da bi položaj Srba u Hrvatskoj bio bolji kada bi se rešavala otvorena pitanja poput pitanja nestalih, kada bi bilo političke snage koje se odupiru tome da ustaški pozdrav „Za dom spremni“ ima pravo građanstva, ali i kada bi komemorativne akcije, poput ove u Vukovaru širile mnogo više tolerancije, poverenja i bile inkluzivnije nego što jesu.

„Činimo sve da se to dogodi, kao što činimo sve da na drugim područjima srpske institucije i njihovi programi budu što je moguće snažniji i da dopru do što je moguće većeg broja pripadnika srpske zajednice i da se podeli sa našim sugrađanima hrvatske nacionalnosti, uključujući i ćirilično pismo“, kazao je Pupovac.

Navodeći da svaki poremećaj odnosa između Zagreba i Beograda pripadnici srpske zajednice u Hrvatskoj „osećaju na svojoj koži“, Pupovac navodi da se to odražava na tenzije ili ih spušta, smanjuju netoleranciju ili je povećavaju ili podgrevaju mržnju.

Ako Hrvatska i Srbija mogu poslovati i ako je Srbija jedan od najznačajnijih spoljno – trgovinskih partnera Hrvatske uz Nemačku, Italiju i Sloveniju i ako i izvoz iz Srbije u Hrvatsku raste, kako kaže Pupovac, onda nema razloga zašto ne bi stvorili pretpostavke i za unapređenje političkih odnosa posebno zato što to treba da prati kretanje ljudi, interese Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj.

Pupovac ističe i da je veoma važno za Srbe i druge koji žive u Hrvatskoj odati poštu svim stradalima bez obzira na nacionalnost.

Kako navodi, to je važno i zbog međudržavnih odnosa, zbog odnosa u Hrvatskoj i zbog onih koji su stradavali, a stradavali su i Hrvati i Srbi.

„Činimo sve da se razvije osećaj i prema stradanju Srba i u Vukovaru i u Oluji i nakon Oluje i u drugim gradovima 1991. i 1992. godine, kao i u događanjima za vreme Bljeska. To je naš zadatak prema ljudima koji su stradali, ali i prema tome kako i na koji način ćemo stvoriti pretpostavke da se rasterećeni odnosimo i prema stradanjima naših sugrađana hrvatske nacionalnosti i u Vukovaru, ali i u drugim gradovima“, kazao je.

Poštu stradalima u Vukovaru 1991. godine danas je odao i Veran Matić kao izaslanik predsednika Aleksandra Vučića, a Pupovac kaže da je značajno to što je već nekoliko godina zaredom Matić kao izaslanik, a na temelju odluke predsednika.

„Značajno je to što je tu i sa nama i sa drugima sa kojima treba podeliti saosećanje za stradanje građana Vukovara i Hrvata i Srba. To znači i treba tumačiti kao nastojanje da se približimo u sećanju, kao nastojanje da pokažemo da nismo besćutni prema stradanju drugih, u ovom slučaju pripadnika hrvatskog naroda, a istovremeno i da ne zaboravljamo stradanje srpskog naroda“, dodao je.

Kada je reč o otvorenom pitanju između Srbije i Hrvatske a tiče se nestalih, Pupovac kaže da je u rešavanju tog pitanja došlo do zastoja ili do zamrzavanja.

Ističe da to treba promeniti i kaže da nije dovoljno govoriti da sudbina nestalih treba da bude utvrđena, kao i da je štetno pitanje nestalih politizovati i iz humane sfere prebacaviti u političku.

„Potrebno je razgovarati, potrebno se susretati, razmenjivati podatke. Pitanje nestalih je pitanje zajedničke odgovornosti Srba i Hrvata i zajedničke odgovornosti Srbije i Hrvatske. Svako u toj odgovornosti ima za ponešto podeliti, dati, ima za poneki deo u kojem na temelju vlastitog osećaja odgovornosti treba napraviti iskorak“, kaže Pupovac.

Na pitanje dokle se stiglo sa razgovorima sa Vladom Hrvatske u vezi zabrane ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, Pupovac podseća da su poslednji razgovor imali pre leta i kaže da ih čeka razgovor pre zime.

Prema njegovim rečima, neki koraci su napravljeni i u tom smislu navodi prikazivanje serije dr Hrvoja Klasić o NDH.

„To je važno kako bi ljudi u Hrvatskoj koji za ovih 30 godina nisu imali prilike znati, posebno nove generacije, šta je bila ta država, kakav je krvav trag iza sebe ostavila i kakvu je sramotu navalila na leđa hrvatskog naroda. Imamo i činjenicu da je Ministarstvo uskratilo registraciju jednom udruženju koji je registrovano sa oznakama za dom spremni. To nisu veliki koraci, ali su u našim okolnostima značajni“, kaže.

Dodaje da ukoliko se tim putem nastavi, onda će se verovatno doći do onoga što je cilj – a to je da „Za dom spremni“ u Hrvatskoj ni u kojim okolnostima ne može imati pravo građanstva.

Takođe, Pupovac smatra da će se doći i do toga da građani znaju šta taj pozdrav znači, odnosno da je antisemitski kada su u pitanju Jevreji, da je istovremeno antisrpski i antiromski i antidemokratski, anticivilizacijski i duboko antihuman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar