U trendu

Pušilin: Mirnim putem rešavati pitanje granice s Ukrajinom

DONJECK – Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin izjavio je danas da želi na miran način da reši pitanje granice sa Ukrajinom.

Pušilin je dodao da želi da zadrži pravo mogućnosti da zatraži pomoć od Rusije.

Lider DNR poručio je da i dalje preferira dijalog sa Ukrajinom, prenosi agencija Rojters.

Sa druge strane, na konferenciji za novinare na kojoj je bio zajedno sa visokim članom ruske vladajuće partije Andrejem Turčakom, Pušilin je rekao da će ruska vojska ući u Donbas samo ako im to zatraže LNR i DNR, a da bi raspoređivanje vojske bilo „mirovne prirode“.

On je takođe rekao da je situacija u dugotrajnom sukobu postala kritična i da će proruske snage pobediti uz podršku „velike Rusije“.

Rusko priznanje DNR i LNR u ponedeljak zapadne zemlje su proglasile nezakonitim i na tu odluku reagovale uvođenjem sankcija Moskvi.

„Agresija sa ukrajinske strane raste“, rekao je Pušlin, optužujući Kijev za izazivanje provokacija i zbog civilnih žrtava.

Turčak je rekao da nijedna sila na svetu ne može da promeni to što je Rusija priznala dve samoproglašene republike, kao i da je malo verovatno da bi se mogao postići bilo kakav dogovor sa aktuelnom ukrajinskom vladom.

Takođe, Turčak je poručio Pušilinu da Rusija neće napustiti svoj narod.

Lider DNR je rekao da je evakuacija žena i dece koja je počela prošle nedelje neophodna kako bi se vojsci omogućilo da se fokusira na odbranu granica svoje teritorije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.