U trendu

Put heroja za pomoc oboleloj deci u Srbiji stigao do Brisela

BRISEL, 14. septembra ( Tanjug) – Humanitarna biciklistička tura ”Put heroja”, kojom se želi podići svest o borbi i problemima sa kojima se u Srbiji susreću prevremeno rođena deca i deca sa posebnim potrebama, svoju prvu stanicu na put dugom 2.762 km imala je u Briselu.

Učesnike ”Puta heroja”, Bojana i Zorana Kačavendu, primila je ambasadorka Srbije u Belgiji i Luksemburgu, Marina Jovićević, a planiran je i sastanak i sa Udruženjem Srba u Belgiji.

„Brisel je naše prvo stajalište i prvi dan odmora posle tri dana vožnje od Pariza, odakle smo krenuli. To je ujedno i prvi kontak sa našom adminstracijom i dijasporom posle Pariza. Sutra nastavljamo naš ‘Put heroja’ tj humanitranu biciklističku turu od Pariza do Novog Sada. Planiramo 28 voznih dana“, kaže za Tanjug učesnik ture i osnivač Humanitarne fondacije ”Prvi Korak”, Bojan Kačavenda.

Kačavenda naglašava da je cilj ove humanitarne akcije prikupljanje sredstava za kupovinu specijalizovanog robotizovanog sistema za rehabilitaciju dece sa dijagnozom cerebralne paralize i drugim oboljenjima “Lokomat Pro”.

„Taj sistem će biti doniran Istitutu za omladinu i decu u Novom Sadu. Cilj je da korišćenje tog sitema bude besplatno za svu decu kojoj je to potrebno jer troškovi desetodnevnog tretmana na ovom sistemu u inostrastvu koštaju 30.000 evra“, kaže Kačavenda.

U humanitranoj fondaciji ”Prvi korak” navode da se svake godine u Srbiji prevremeno rodi oko 4.000 beba, pri čemu od njih 1.000 čak 40 do 100 dobije dijagnozu nekog oblika cerebralne paralize.

Fondacija je do sada organizovala različite humanitarne akcije kako bi se prikupila sredstva za nabavku.

”Lokomat Pro” sistema, budući da je za njegovu nabavku neophodno 333.000 evra, a ova biciklistička tura je jedna od njih.

Nakon polaska iz Pariza i prve stanixe u Briselu, planirano je da ”put heroja” prođe i kroz Keln, Frankfurt, Nirnberg, Pasau, Beč, Ljubljana, Budimpešta, a da se na finalno odredište, u Novi Sad, signe 18. oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.