U trendu

Putin čestitao papi rodjendan i pohvalio njegovu ulogu u svetu

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je danas poglavaru Rimokatoličke crkve, papi Franji 85. rodjendan i pohvalio njegove napore da ojača veze izmedju Vatikana i Rusije.

Predsednik Rusije je u telefonskom razgovoru ukazao na „visoki globalni autoritet“ pape Franje i na njegov „veliki lični doprinos razvoju veza izmedju Rusije i Vatikana“, saopštio je Kremlj.

Kako se navodi u saopštenju, Putin i papa su se složili da nastave zajedničke napore da podrže centralne duhovne i humanitarne vrednosti i naglasili značaj „konstruktivnog medjuverskog dijaloga“.

Poziv je usledio posle izjave pape ranije ovog meseca da planira mogući drugi sastanak sa poglavarom Ruske pravoslavne crkve, patrijarhom Kirilom posle istorijskog susreta 2016. na Kubi, prvog ikada sastanka izmedju vodja dve crkve.

Franja je rekao da planira da se sastane iduće nedelje sa izaslanikom ruske crkve i dogovori mogući sastanak sa patrijarhom Kirilom.

Papa je rekao da Kiril treba da putuje narednih nedelja ali je dodao da je on spreman da ode u Moskvu iako diplomatski protokoli još nisu utvrdjeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)