Putin i Netanjahu razgovarali o dogadjajima u Siriji

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Izraela Benjamin Netanjahu razgovarali su danas telefonom o razvoju dogadjaja u Siriji i drugim pitanjima od zajedničkog interesa, saopštio je Kremlj.

Odnosi Izraela i Rusije, duboko uključene u sukob u Siriji, krajnje su osetljivi, podsećaju izraelski mediji.

Rusija uz Iran igra centralnu ulogu u sprečavanju pada vlade predsednika Sirije Bašara Asada u gradjanskom ratu, dok Izrael nastoji da spreči Teheran u produbljavanju vojnog prisustva duž svoje severne granice.

Netanjahu je uspostavio bliske odnose s Putinom i često putuje u Moskvu da se s njim sastane.

U nastojanju da pridobije glasače poreklom iz bivšeg Sovjetskog Saveza, Netanjahuova konzervativna partija Likud postavila je u julu velike fotografije Netanjahua s Putinom na svom sedištu u Tel Avivu.

Pred izraelske parlamentarne izbore 17. septembra, Netanjahu je otputovao u Soči na sastanak s Putinom i hvalio odnose Izraela i Rusije, ocenivši da nikada nisu bili bolji.

Rusija je uključena i u dogadjaje na sirijsko-turskoj granici, gde Ankara predvodi ofanzivu protiv kurskih snaga posle povlačenja američkih vojnika.

Mnogi zvaničnici Vlade Izraela navodno su duboko zabrinuti zbog novog statusa Rusije i njene uloge glavnog arbitra u regionu, pozicije koju je držao Vašington.

Netanjahu je početkom oktobra telefonirao Putinu da mu čestita 67. rodjendan, a u subotu je lider Rusije uzvratio, poželevši izraelskom premijeru srećan 70. rodjendan.

Ne zna se da li su dva lidera danas razgovarala i o 26-godišnjoj Izraelki Naami Isahar, nedavno osudjenoj u Rusiji na sedam i po godina zatvora zbog navodnog krijumčarenja druge.

Ona je bila u pritvoru u Rusiji pola godine pošto je 9,6 grama marihuane nadjeno u njenom prtljagu prilikom povratka iz Indije u Izrael preko Moskve.

Izraelski zvaničnici navodno veruju da Moskva koristi slučaj Izraelke u nameri da je razmeni za stručnjaka za informacione tehnologije Alekseja Burkova, kog Izrael namerava da izruči Vašingtonu zbog optužbi za prevaru.

U izraelskim medijima se sugeriše da zvaničnici Izraela misle da je Burkov možda povezan s ruskim obaveštajcima.

Netanjahu je prošle sedmice poslao zvaničnu molbu Putinu da Izraelka bude pomilovana, a Moskva je najavila da će ruski lider razmotriti tu molbu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.