U trendu

Putin i Obama razgovarali iza zatvorenih vrata

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je posle razgovora s predsednikom SAD Barakom Obamom u Njujorku da Rusija ne isključuje mogućnost uključivanja u vazdušne napade protiv džihadista Islamske države u Siriji, ali da neće slati kopnene snage u tu zemlju. 

Putin i Obama su se sastali na marginama Generalne skupštine UN. To je bio njihov prvi zvanični susret u poslednje dve godine, a ruski predsednik je rekao posle devedesetominutnog sastanka da je razgovor bio „konstruktivan i otvoren“.   

Putin je međutim rekao da postoje neslaganja o tome kako treba okončati rat u Siriji u kojem je do sada bilo više od 240.000 mrtvih. 

„Imam najdublje poštovanje za svog američkog kolegu i francuskog kolegu (Fransoa Olanda), ali oni nisu sirijski državljani i ne treba da budu umešani u izbor lidera druge zemlje“, rekao je Putin. 

„Razmišljamo o tome kako dodatno da pomognemo sirijskoj vojsci. Ali kad je reč o kopnenim operacijama, nema govora o učestvovanju ruskih vojnika“, rekao je Putin.

Neimenovani američki izvori su rekli posle susreta Obame i Putina da postoji „zajednička želja“ da se pronađe rešenje za rat u Siriji, ali da se predsednici ne slažu o pitanju eventualne političke tranzicije u toj zemlji. 

SAD, Francuska i druge zapadne zemlje smatraju da se kriza u Siriji može rešiti samo odlaskom sa vlasti predsednika Bašara al-Asada, dok Rusija smatra da se bez njega i snaga lojalnih vlastima u Damasku ne može suzbiti ekstremistička Islamska država. 

Kako navodi AP, uoči razgovora iza zatvorenih vrata u Njujorku, na koji su Obama i Putin ušli kratko se rukujući, američka strana je više nastojala da u razgovoru bude reči o situaciji u Ukrajini, dok je ruska strana akcenat stavljala na Siriju.  

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.