U trendu

Putin i Šolc razmatrali ruske bezbednosne predloge za NATO

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin i nemački kancelar Olaf Šolc u telefonskom razgovoru razmotrili su danas između ostalog ruske predloge za dugoročne bezbednosne garancije NATO-a, saopštio je Kremlj.

Putin je obavio danas prvi telefonski razgovor s nemačkim kancelarom od kad je stupio na dužnost i čestitao mu je početak na mestu saveznog kancelara, saopštila je pres-služba Kremlja.

„Putin je obavestio nemačkog kancelara o ruskim predlozima za dugoročne, pravno utemeljene bezbednosne garancije, isključujući svako dalje napredovanje NATO-a na istok, kao i raspoređivanje sistema udarnog naoružanja u zemljama koje se graniče sa Rusijom“, navodi se u saopštenju, prenosi TAS S.

Napominje se da su u tom kontekstu „dati detaljni komentari na sadržaj predloga sporazuma između Rusije i SAD o bezbednosnim garancijama i sporazuma o bezbednosnim merama za Rusiju i zemlje članice NATO-a, koji su preneti zapadnim partnerima, uključujući Nemačku“.

Putin je u razgovoru na temu Ukrajine istakao da Kijev i dalje izbegava implementaciju Minska-2, saopštila je pres-služba Kremlja.

„Na zahtev kancelara Nemačke detaljno su razmotrena pitanja rešavanja unutrašnjeg ukrajinskog sukoba i mogućeg održavanja novog samita u normandijskom formatu“, navodi se u saopštenju.

Ruski predsednik i nemački kancelar izrazili su zainteresovanost za razvoj rusko-nemačkih odnosa u više oblasti, a posebno je istaknuto da je u svojstvu gradonačelnika Hamburga Šolc dugi niz godina bio zadužen za pobratimske veze sa Sankt Peterburgom, saopštila je pres-služba Kremlja.

Kremlj je naveo i da su se Putin i Šolc dogovorili da nastave razmenu mišljenja o svim ovim pitanjima, kao i drugim temama međunarodne i bilateralne agende, navodi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.