U trendu

Putin: Jednak status za dobrovoljce u Ukrajini i vojnike

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji danas saopštio da je dao uputstva da se pravni status dobrovoljaca u vojnoj operaciji u Ukrajini i boraca u Donbasu, izjednači sa ruskim vojnicima, prenosi TAS S.

„Već sam dao instrukcije Vladi i Ministarstvu odbrane da u potpunosti i u najkraćem mogućem roku definišu pravni status dobrovoljaca i boraca jedinica Donjecke i Luganske Narodne Republike. On bi trebalo da se izjednači sa statusom vojnika regularne ruske vojske“, rekao je Putin.

Predsednik Rusije danas je proglasio i delimičnu vojnu mobilizaciju koja počinje odmah.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu objavio je danas da će Rusija odmah početi s mobilizacijom 300.000 rezervista.

„Samo građani koji se trenutno nalaze u rezervnom sastavu, prvenstveno oni sa iskustvom, biće podvrgnuti delimičnoj mobilizaciji“ rekao je Putin danas u televizijskom obraćanju.

Ugovori o služenju u Oružanim snagama Rusije važiće do kraja perioda delimične mobilizacije, prema ukazu ruskog predsednika objavljenog danas, prenosi TAS S.

„Ugovori o služenju vojnog roka koje su zaključili vojnici ostaju na snazi do isteka perioda delimične mobilizacije, izuzev slučajeva napuštanja vojne službe iz razloga utvrđenih ovom uredbom“, navodi se u dokumentu.

Putinov ukaz, objavljen danas, precizira da će najviši zvaničnici u regionima zemlje morati da obezbede delimičnu mobilizaciju u roku koji za taj region odredi Ministarstvo odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar