U trendu

Putin Makronu: Zaustavite zločine, RUS otvorena za dijalog

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o situaciji u Ukrajini i pozvao Zapad da izvrši pritisak na Kijev kako bi se zaustavili „zločini ukrajinskih snaga“, saopštio je Kremlj.

Putin je naglasio da je Rusija i dalje otvorena za dijalog sa Kijevom, uprkos, kako je naveo, nedoslednosti ukrajinskih vlasti, prenose RIA Novosti.

Ruski predsednik je rekao Makronu da zemlje EU ignorišu ratne zločine, koje su, kako je naveo, počinile ukrajinske snage, dodaje TAS S.

On je Makronu preneo da bi Zapad mogao da pomogne da se okončaju „ratni zločini i masivna granatiranja gradova i naselja u Donbasu“, koja dovode do civilnih žrtava, dodaje Rojtes.

„Zapad bi mogao da pomogne da se okončaju ovi zločini vršeći odgovarajući uticaj na Kijevske vlasti i zaustavljanjem isporuke oružja Ukrajini“, navodi se u saopšetnju Kremlja da je rekao Putin.

Predsednik Rusije informisao je Makrona o, kako navode RIA Novosti, „napretku specijalne operacije za zaštitu Donbasa“ i evakuacije civila iz čeličane Azovstalja.

U saopštenju Kremlja navodi se da su dvojica lidera razgovarala i o globalnoj prehrambenoj bezbednosti.

Kako se dodaje, Makron je izrazio zabrinutost zbog problema obezbeđivanja globalne prehrambene bezbednosti, dodaje TAS S.

Putin je istakao da je situacija po ovom pitanju zakomploikovana zbog sankcija zapadnih zemalja i ukazao na važnost nesmetanog funkcionisanja globalne logističke i transportne infrastrukture.

Putin je čestitao Makronu na pobedi na nedavno održanim predsedničkim izborima, a dvojica lidera dogovorila su se i o nastavku kontakta na različitim nivoima.

Francuska televizija BFM ranije je javila da je razgovor Putina i Makrona trajao više od dva sata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar