Putin: Moskva zabrinuta zbog raspoređivanja raketa u Aziji

AŠGABAT – Planovi Vašingtona da rasporedi kratko-dometne rakete u Japan i Južnu Koreju stvara zabrinutost u Moskvi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin i dodao da su u toku pregovori SAD sa te dve države.

„Jasno je ko je glavna meta u ovoj priči. Nismo srećni zbog toga jer nas to zabrinjava, moramo da vidimo u kakvom će se obliku ona odvijati i hoće li Rusija pasti u domet ovih raketa, jer sve to ne poboljšava globalnu bezbednosnu situaciju, već je pogoršava“, rekao je Putin na savetu šefova država Zajednice nezavisnih država.

Putin je ponovio da je to što su SAD izašle iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) pogoršao svetsku bezbednosnu situaciju, podsetivši da su se SAd 2002, godine, kada su se povukle iz sporazuma o anti-balističkim raketama, „to uradile na jednostavan način, bez da su intervenisale ili okrivile Rusiju.

„Ovoga puta oni se ponašaju na sofisticiraniji način – izmišljaju izgovore iako ništa od toga nema veze sa Rusijom, već sa njihovom azijskom politikom. Sve vreme su nas optuživali da smo mi nešto kršili, a tri meseca nakon istupanja iz Sporazuma već su testirali novu raketu srednjeg dometa“, zaključio je Putin.

Prema njegovim rečima, to znači da su tu raketu napravili mnogo pre nego što su istupili iz sporazuma.

„Za tu vrstu posla potrebne su godine. Oni su godinama radili, a zatim su istupili iz sporazuma i testirali novu raketu“, rekao je Putin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.