U trendu

Putin najavio delimičnu mobilizaciju u Rusiji

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je danas u obraćanju naciji da je potpisao ukaz o delimičnoj mobilizaciji, koji stupa odmah na snagu, i da će parlament biti obavešten o merama potrebnim za njeno sprovođenje.

„Reč je o delimičnoj mobilizaciji, odnosno regrutaciji samo onih građana koji su trenutno u rezervnom sastavu, a pre svega onih koji su služili u oružanim snagama i imaju određenu vojnu specijalnost i relevantno iskustvo“, naglasio je Putin, prenosi AP.

On je naglasio da brani ruske teritorije i da Zapad želi da uništi Rusiju.

U televizijskom obraćanju, Putin je izjavio da je njegov cilj da „oslobodi” region Donbasa u istočnoj Ukrajini i da većina ljudi u tom regionu ne želi da se vrati u ono što je nazvao „jaram” Ukrajine, prenosi Rojters.

Putin rekao da će Rusija, kada je ugrožen njen teritorijalni integritet, koristiti sva dostupna sredstva.

„To nije blefiranje“, poručio je Putin, prenosi RIA Novosti.

On je rekao da je cilj Zapada da oslabi, podeli i uništi Rusiju.

Putin je rekao da je Zapad prešao svaku granicu, da neodgovorni političari govore o isporukama ofanzivnog naoružanja Ukrajini i da se izvode napadi na Rusiju.

On je naveo je „specijalna vojna operacija“ bila neophodna za borbu protiv „nacista u Ukrajini“.

Putinovo obraćanje je posvećeno građanima u samoproglašenim LNR, DNR, kao i onima u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti Ukrajine, pod ruskom kontrolom gde je najavljen referendum o pridruživanju Rusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar