U trendu

Putin: Neprihvatljivo uklanjanje spomenika sovjetskim vojnicima

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je za Rusiju neprihvatljivo to što se u nekim zemljama uklanjaju spomenici sovjetskim vojnicima .

„Sa bolom u srcu vidimo kako u nekim sovjetskim zemljama uklanjaju spomenike sovjetskim vojnicima, koji su dali svoje živote za slobodu njihovih naroda, izjavio je on, prenosi Sputnjik.

Putin se putem video poruke obratio učesnicima ceremonije otvaranja obnovljenog memorijalnog kompleksa „Saur-Mogila“ u Donjecku.

„Za Rusiju je sve to nezamislivo. Mi smo telo tela naših predaka. I obnavljanje memorijala zaštitnicima Donbasa, herojstvo naših vojnika, oficira i ustanika je upozorenje svima onima koji su se odrekli svojih predaka i zaboravili lekcije iz istorije“, navodi se u saopštenju ruskog predsednika.

On je naglasio da Rusi pamte svoje rođake, one na frontu i njihove saborce, i u njihovu čast Rusija čuva i obnavlja memorijalne komplekse i nikada ne može da shvati ni prihvati da se uništi i poruši ono što predstavlja sećanje na junaštvo predaka, njihovu hrabrost, stradanja i žrtve.

„Ovde se porodično obeležavao Dan pobede, obavezno se dolazilo 8. septembra na godišnjicu oslobođenja Donbasa od nacista. Ali 2014. godine spokojan i miran život u toj oblasti je okončan. ‘Saur-Mogila’ postala je mesto borbi, a spomen-obeležje je praktično bilo uništeno“, navodi se u saopštenju.

Putin je zahvalio svima koji su učestvovali u restauraciji kompleksa, istakavši da se ta ideja rodila još pre nekoliko godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.