U trendu

Putin obećava Rusima milijarde rubalja uoči parlamentarnih izbora

Ruski predsednik Vladimir Putin je danas umnožio obećanja o finansijskoj pomoći za poboljšanje svakodnevnog života Rusa pred parlamentarne izbore u septembru.

Putin je govorio gotovo čitav sat pred nekoliko stotina visokih zvaničnika okupljenih u Moskvi na Kongresu vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

„Program vodeće stranke mora biti program naroda“, rekao je Vladimir Putin čija je Jedinstvena Rusija sve manje popularna zbog ekonomske stagnacije Rusije, zamora birača i slučajeva korupcije.

U govoru prekidanom aplauzima, ruski predsednik je predložio da se desetine milijardi rubalja ulože u poboljšanje javnog prevoza, puteva i druge infrastrukture, obnovu škola i čišćenje reka.

„Prosperitetna i snažna porodica s decom je budućnost Rusije“, ponovo je izjavio, veran svojoj odbrani „porodičnih vrednosti“ i svom cilju borbe protiv demografskog pada Rusije.

Kako se Rusija suočava sa ponovnim oživljavanjem epidemije kovida-19, ovog puta s „delta varijantom“ virusa i sporošću vakcinacije, Putin je takođe pozvao na pokretanje programa od najmanje 100 milijardi rubalja (1,1 milijarde evra) za jačanje sistema zdravstvene zaštite: „Ponavljam: bolje je vakcinisati se nego se razboleti“, rekao je on, dook su mnogi Rusi sumnjičavi prema vakcinama.

Po državnom zavodu za ispitivanje javnog mnjenja Vtsiom, Jedinstvenu Rusiju podržava oko 30 odsto gradjana, deset odsto manje nego pre parlamentarnih izbora 2016, a samog Putina podržava 60 do 65 odsto anketiranih.

Tri parlamentarne opozicione stranke, uglavnom poslušne, koje podržavaju inicijative Kremlja (Komunisti, ultranacionalistička stranka LDPR i partija Pravedna Rusija), osvojile bi na izborima oko 30 odsto glasova, prema Vtsiomu.

Kako se bliže izbori, vlasti pojačavaju napade na kritičare, posebno na organizacije Alekseja Navaljnog, koje su proglašene „ekstremističkim“ i zabranjene 9. juna. Njihovim članovima takođe je zabranjeno kandidovanje za parlamentarne izbore.

Navaljni, zatvoren u januaru, izdržavaa dve i po godine zatvorske kazne koju je dobio ubrzo pošto je preživeo trovanje u avgustu 2020. koje pripisuje Kremlju.

Taj glavni protivnik Putina proslavio se svojim istragama korupcije ruske elite, posebno izabranih zvaničnika Jedinstvene Rusije.

Zbog straha od krivičnog gonjenja, nekoliko saveznika Navaljnog je moralo da napusti zemlju poslednjih meseci, dok su represija uticala i na druge disdente koji su planirali da se kandiduju na izborima, a uticala je i na nezavisne medije.

Tokom parlamentarnih izbora, stranka Jedinstvena Rusija moći će da računa na sve svoje mehanizme na svim nivoima vlasti, zbog čega je opozicija redovnoo kritikuje prilikom izbora.

Glasanje treba da traje od 17. do 19. septembra, zvanično kako bi se osigurala optimalna sigurnost tokom epidemije. Ali, kritičari Kremlja to vide kao način za olakšavanje nameštanja izbora, jer je nadgledanje glasanja i glasačkih kutija tri dana i dve noći veoma teško.

Na današnjem kongresu, Vladimir Putin je zahtevao da izbori izraze „istinsku volju naroda“, dok se zvanični lider Jedinstvene Rusije Dmitrij Medvedev zalagao za „iskrenu“ izbornu borbu i za „poštenu pobedu“.

„Ma kakva iskrena borba i poštena pobeda, halo? Sve protivnike ste stavili u zatvor“, reagovao je na Tviteru Georgi Alburov, blizak prijatelj Alekseja Navaljnog.

Pristalice Navaljnog i dalje se nadaju da će progurati „pametno glasanje“ – kako nazivaju davanje glasova bilo koje stranci koja može pobediti Jedinstvenu Rusiju. Ta taktika je već imala izvestan uspeh na lokalnim izborima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)