U trendu

Putin: Odgovorićemo na ulazak Švedske i Finske u NATO

MOSKVA – Ukoliko NATO uspostavi svoju infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj, nakon što se te dve države priključe Severnoatlantskom savezu koji predvode SAD, Rusija će odgovoriti istom merom, poručio je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

On je rekao da se ne mogu isključiti buduće tenzije u odnosima Moskve sa zvaničnim Helsinkijem i Stokholmom zbog ulaska u NATO.

Objasnio je da Rusija „nema iste probleme sa Švedskom i Finskom kao sa Ukrajinom“ i da ne postoji ništa što bi moglo da brine Moskvu u pogledu članstva te dve skandinavske zemlje u NATO.

„Samo moramo jasno da kažemo da ranije nije bilo pretnje, ali u slučaju raspoređivanja vojnog kontingenta i infrastrukture, moraćemo da odgovorimo recipročno i stvorimo iste pretnje teritorijama sa kojih se nama preti“, poručio je ruski predsednik, prenosi RIA Novosti.

On je kazao da je „lažna“ teza da je nastojanje Rusije da odgurne snage NATO od svojih granica sprečavajući Kijev da uđe u Alijansu, dovelo do suprotnog.

„Za nas članstvo Finske i Švedske u NATO uopšte nije isto što i članstvo Ukrajine, to su potpuno različite stvari. Oni to odlično razumeju. Ne. Ovo je sasvim druga stvar“, rekao je Putin.

Komentar ruskog predsednika usledio je dan nakon što je Turska posle potpisivanja sporazuma u Madridu sa dve nordijske zemlje o uzajamnoj zaštiti interesa ukinula veto na prijem Finske i Švedske u NATO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar