U trendu

Putin potpisao priznanje, očekuje ratifikaciju parlamenta

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je večeras ukaze o priznanju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR).

Putin je potpisao i sporazume o saradnji sa DNR i LNR.

Pre potpisivanje tih dokumenata, ruski predsednik je ocenio da je situacija u Donbasu postala kritična i zatražio od parlamenta da ratifikuje neophodne dokumente.

Putin je istakao da Moskva traži od Kijeva hitan prekid borbenih dejstava i dodao da će u protivnom sva odgovornost za mogući nastavak krvoprolića u celini biti na savesti ukrajinskog režima.

U dužem obraćanju rekao je da je Ukrajina nastala kao rezultat boljševičke politike i da se s punim pravom može nazvati „Ukrajina Vladimira Iliča Lenjina“.

„Lider boljševika je njen autor i arhitekta, to potpuno potvrđuju arhivska dokumenta, uključujući jasne direktive za Donbas, koji su bukvalno ugurali u sastav Ukrajine“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, savremenu Ukrajinu formirala je Rusija kao rezultat odvajanja dela njenih istorijskih teritorija, ali građane niko nišsta nije pitao.

„Ukrajina za nas nije prosto susedna zemlja, to je neodvojivi deo naše sopstvene istorije, kulture, duhovnosti, to su naši bližnji“, rekao je Putin.

On je ocenio da je posle 1991. godine Ukrajina počela mehanički da kopira tuđe modele državanosti otuđene od njene istorije i ukrajinske realnosti.

Ocenio je da je ukrajinsku državnost pojela korupcija, i da u zemlji ne postoji nezavisno sudstvo.

Prema njegovoj oceni, Ukrajina će biti odskočna daska NATO za napad na Rusiju, koju je Alijansa označila kao glavnog suparnika.

„U američkim dokumentima, navedena je mogućnost takozvanog preventivnog udara po raketnim sistemima protivnika, a ko je osnovni protivnik za SAD i NATO, to je poznato, to je Rusija. U dokumentima NATO naša zemlja je zvanično direktno proglašena za glavnu pretnju evroatlanskoj bezbednosti i u svojstvu odskočne daske za takav udar služiće Ukrajina“, istakao je Putin.

Naveo je da prema informacijama kojima raspolaže, ulazak Ukrajine u NATO je rešseno pitanje i da je to stvar vremena.

Ukazao je da će pri takvom scenariju nivo vojnih pretnji po Rusiju biti mnogostruko uvećan.

Putin je naveo da je Rusiji bilo obećano da se NATO neće širiti na istok Evrope, ali da je od tada bilo, pet talasa širenja NATO.

Putin je istakao da je Zapad odbacio sve predloge Moskve o garancijama za bezbednost.

„Cilj je jedan – obuzdati razvoj Rusije, i oni će to raditi kao što su radili i ranije“, rekao je Putin.

Naveo je da će Zapad u svakom slučaju nastaviti da uvodi sankcije protiv Rusije i da će to biti nezavisno od situacije oko Ukrajine.

Oni će to raditi kao što su radili i ranije, samo zato što mi postojimo, poručio je Putin.

On je dodao da Rusija ima puno pravo da preduzima odgovarajuće mere u cilju očuvanje svoje bezbednosti i da će tako i postupati.

Putin je rekao da Rusiji predlažu da poveruje na reč da je NATO miran savez, dodajući da je NATO prevario Rusiju jer je posle ujedinjenja Nemačke Moskvi bilo obećano da se alijansa neće širiti na istok.

SAD i NATO su bestidno pretvorili Ukrajinu u „pozorište rata“, rekao je Putin i upozorio da bi primanje Ukrajine u NATO predstavljalo direktnu pretnju bezbednosti Rusije.

On je dodao da je 2000. godine pitao tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona o mogućem prijemu Rusije u NATO, a da je reakcija Klintona bila „veoma suzdržana“.

On je rekao da NATO nije potrebna tako velika država kao što je Rusija i da je to suština američke politike.

„Stvar nije u našem političkom sistemu ili u nečem drugom, jednostavno njima nije potrebna tako velika samostalna država kao što je Rusija, to je odgovor na sva pitanja“, rekao je Putin.

Putin je rekao da će Kijevu biti jednostavnije da napravi nuklearno oružje nego nekim drugim državama, posebno u slučaju tehnološke podrške iz inostranstva i upozorio da će to kardinalno promeniti situaciju u svetu.

On je Ukrajinu nazvao američkom kolonijom sa „marionetskim režimom“, prenosi Rojters.

Putin je rekao da je Ukrajina poslednjih meseci preplavljena oružjem Zapada.

„Ne možemo to da ignorišemo“, poručio je ruski predsednik.

Ukrajinu je optužio i da planira da napravi sopstveno nuklearno oružje.

Putin tvrdi da Ukrajinom upravljaju strane sile i da to utiče na sve nivoe vlasti.

On je poručio i da će Rusija učiniti sve što je moguće da kazni one koji su umešani u požar u Odesi 2014. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.