Putin: Pristup Rusije sprečavanju sajber sukoba nepromenjen

MOSKVA – Na sednici Saveta bezbednosti Rusije danas je odobren nacrt dokumenta koji se tiče državne politike u oblasti međunarodne informacione bezbednosti, a ruski predsednik Vladimir Putin je naglasio da je ovaj dokument doprinos strateškom cilju sprečavanja sukoba u sajber prostoru.

„Nova ruska strategija u oblasti međunarodne informatičke bezbednosti mora da održi kontinuitet u politici Rusije koja se odnosi na sprečavanje sukoba u sajber prostoru“, rekao je predsednik Putin na sastanku Saveta bezbednosti Rusije, prenosi TAS S.

On je podsetio da je prethodna verzija ruskog strateškog dokumenta usvojena 2013. godine i da je njom postavljen zadatak da se promoviše formiranje globalnog sistema koji će zaštititi međunarodni informatički prostor.

TAS S prenosi da je Putin pozvao na ponovno potvrđivanje posvećenosti ovom cilju i istovremeno preciziranje i po potrebi ispravljanje prioritetnih smernica u skladu sa trenutnom realnošću.

Putin je naglasio da je primena ruskog dokumenta omogućila niz praktičnih koraka, pa je tako 2018. godine većina država članica UN prihvatila rusku rezoluciju o međunarodnoj „sajber bezbednosti“, koja je prvi put postavila kodeks ponašanja na ovom polju.
Ruski predsednik je podsetio i da je 2019. pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, specijalni pregovarački mehanizam stvoren na inicijativu Rusije, započeo svoje aktivnosti pod pokroviteljstvom UN, prenosi agencija.

TAS S navodi da je Putin u svom izlaganju zaključio da će pristup Rusije kada je reč o formiranju globalnog režima osiguranja digitalne bezbednosti, izradi jasnih i preciznih pravila ostati otvoren, transparentan i nepromenjen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.