U trendu

Putin produžio sankcije zapadnim zemljama do kraja 2017. godine

Predsednik Rusije Vladimir Putin produžio je danas sankcije na uvoz hrane do kraja 2017. godine zapadnim zemljama koje su Rusiji prethodno uvele ekonomske sankcije zbog pripajanja Krima, objavljeno je zvanično u Moskvi.

Premijer Dmitrij Medvedev je krajem maja najavio da će predložiti produženje sankcija jer su ruski proizvodjači višekratno tražili produžetak zabrane uvoza hrane iz zemalja koje su uvele embargo ili su im se naknadno pridružile.

Rusija je u avgustu 2014. zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda, mesa, ribe i mlečnih proizvoda iz EU, Australije, Holandije, Norveške i Kanade.

Od 13. avgusta 2015. u spisak tih zemalja uključene su zemlje koje su se priključile antiruskim sankcijama: Albanija, Crna Gora, Island, Lihtenštajn, a od početka ove godine i Ukrajina.

Početkom avgusta prošle godine predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o uništavanju sve robe koja iz tih zemalja stigne u Rusiju nelegalnim putem.

Prema izveštaju ruske vlade „Prehrambeni embargo: rezultati 2015. godine“, zapadne zemlje izgubile su uvodjenjem ruskih sankcija 9,3 milijardi dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.