U trendu

Putin: Rusija iskreno želela mir, nama iza leđa spreman drugačiji scenario

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će Rusija korak po korak, dosledno i pažljivo, rešavati zadatke koji su pred njom kada je reč o „specijalnoj vojnoj operaciji“ u Ukrajini.

Putin je u obraćanju Federalnoj skupštini rekao da je Rusija uradila zaista sve moguće da probleme u Donbasu reši mirnim sredstvima, ali da je iza njenih leđa pripreman drugačiji scenario.

Prema rečima Putina, Rusija je iskreno težila miru, a zalaganje Zapada za mir je bila lažno.

„Kijev je vodio razgovore sa Zapadom o nabavci oružja pre početka vojne operacije u Ukrajini“, rekao je Putin. Prema njegovim rečima, ta metoda obmane primenjivana je i ranije i „tako su uništavali i Jugoslaviju, Irak, Libiju…“

Putin je naveo da je, prema podacima koje je dobila Rusija, u februaru prošle godine sve bilo spremno za, kako je rekao,
„novu kaznenu akciju Kijeva u Donbasu“.

Predsednik Rusije je ocenio da su u vekovima kolonijalizma zapadne zemlje navikle da im je sve dozvoljeno.

„U decembru 2021. smo zvanično poslali nacrte ugovora o bezbednosnim garancijama NATO-u, ali smo odbijeni na svim pozicijama. Tada je konačno postalo jasno da je dato zeleno svetlo za agresiju. Pretnja je rasla svakim danom“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija je bila iskreno otvorena za dijalog, Moskva smatra da je potreban princip nedeljive bezbednosti i predlagala je zapadnim partnerima da ta ideja bude razrađena.

„Oni (Zapad) su pokrenuli rat, a mi smo upotrebili silu i koristimo je da ga zaustavimo“, istakao je Putin tokom obraćanja.

Prema njegovim rečima, Rusija čvrsto brani ne samo svoje interese, već i svoju poziciju da u savremenom svetu nema podele na „civilizovane“ i ostale zemlje.

„Rusija štiti svoj dom i živote ljudi, a cilj Zapada je neograničena moć“, rekao je Putin.

Prema njegovoj oceni, Zapad je spreman da upotrebi bilo koja sredstva za borbu protiv Rusije, uključujući, kako je naveo,
„teroriste i neonaciste“, sve dok služe njegovim ciljevima.

Putin je ponovio tvrdnju da Rusija ne ratuje sa narodom Ukrajine i da je narod Ukrajine talac kijevskog režima i Zapada, koji je, prema rečima predsednika Rusije, „faktički okupirao tu zemlju“.

„Zapad koristi Ukrajinu kao udarnu pesnicu protiv Rusije i kao poligon“, naveo je Putin.

Ruski predsednik je naglasio da je nemoguće pobediti Rusiju na bojnom polju i ocenio da Zapad ne krije svoj cilj – da nanese strateški poraz Rusiji.

„Šta to za nas znači? To znači da jednom zauvek izađu na kraj sa nama“, rekao je Putin.

Ocenio je da Zapad namerava da lokalni sukob prenese u fazu globalne konfrontacije i dodao da će Moskva u skladu s tim reagovati, jer je, kako je naveo, u tom slučaju reč o opastanku zemlje.

Putin je rekao da što više oružja dugog dometa bude isporučivano Ukrajini, to će Rusija dalje morati da pomera pretnju od svojih granica.

Istovremeno je najavio da će Rusija uvesti primenu najnaprednijih dostignuća u cilju povećanja potencijala vojske i mornarice, dodajući da su mnogi modeli ruskog naoružanja znatno superiorniji od inostranih.

Govoreći o sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji, Putin je ocenio da je njihov cilj bio da nateraju građane Rusije da pate, ali da to nije uspelo i da inicijatori sankcija kažnjavaju sami sebe, izazivaju rast cena u svojim državama.

Putin je zahvalio na hrabrosti i odlučnosti narodu Rusije i pripadnicima svih rodova Oružanih snaga Ruske federacije.

Takođe je najavio stvaranje posebnog fonda za pomoć veteranima specijalne operacije i porodicama poginulih boraca.

Putin je u obraćanju govorio i o ruskoj ekonomiji i naveo da je strateški zadatak da privreda Rusije bude podignuta do novih granica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.