U trendu

Putin: Rusija suspenduje učešće u sporazumu START

MOSKVA – Moskva suspenduje učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju – START, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

On je u obraćanju Federanoj skupštini rekao da Sjedinjene Države, preko NATO-a, postavljaju ultimatum Moskvi o novom START ugovoru i da Vašington zahteva ispunjenje svih tačaka, dok on sam planira da se „ponaša kako hoće“, prenosi agencija RIA Novosti.

„Početkom februara NATO je tražio da se vratimo ugovoru o neširenju strateškog naoružanja, uključujući i inspekcije objekata. To je pozorište apsurda. Znamo da je Zapad pomogao kijevskom režimu u napadu na objekte na teritoriji Ruske Federacije. I žele u isto vreme da pregledaju naše objekte?“, saopštio je Putin.

On je istakao da Vašington namerava da izvrši testiranje nuklearnog oružja i da postoje takve informacije.

Rusko ministarstvo odbrane i Rosatom trebalo bi da budu spremni da testiraju nuklearno oružje ako to prvo urade Sjedinjene Države, saopštio je ruski predsednik.

„U ovoj situaciji, Ministarstvo odbrane Rusije i Rosatom moraju da obezbede spremnost za testiranje ruskog nuklearnog oružja. Naravno, mi nećemo biti prvi koji će to uraditi, ali ako SAD izvrše test, onda ćemo i mi“, rekao je Putin.

Obraćanje predsednika Rusije Federalnoj skupštini trajalo je jedan sat i 45 minuta, i ovo je jedno od njegovih najdužih obraćanja parlamentu, prenosi agencija RIA Novosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.