U trendu

Putin: Sprečiti raspad Avganistana

 Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je danas na sprečavanje raspada Avganistana koji je sada u rukama talibana i dodao da ne treba dozvoliti da „teroristi“ napuste zemlju, čak i ako se „pretvaraju da su izbeglice“.

Putin je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Moskvi, kritikovao „neodogovornu“ zapadnu politiku „nametanja stranih vrednosti“ Avganistancima.

„Treba zaustaviti tu volju za izgradnjom demokratije u drugim zemljama prema stranim modelima, ne uzimajući u obzir istorijske, nacionalne i verske posebnosti, i potpuno zanemarujući tradiciju prema kojoj žive drugi narodi“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je izrazio uverenje da je to „lekcija iz Avganistana“.

Putin je dodao da talibani kontrolišu „gotovo čitavu teritoriju“ Avganistana i da je to „realnost na koju treba sada da se računa kako se ne bi dozvolio raspad avganistanske države“.

Prema njegovim rečima, važno je sprečiti odlazak „terorista u susedne zemlje“ koji mogu da se „pretvaraju da su izbeglice“.

Ruske vlasti, koje nisu evakuisale osoblje svoje ambasade u Kabulu posle dolaska talibana, saopštile su nedavno da talibani „upućuju pozitivne signale“ u smislu slobode i „civilizovanog ponašanja“.

Moskva, koja smatra da je avganistanska kriza posledica „brzog odlaska, čak i bekstva američkih snaga“, podržava pokretanje „nacionalnog dijaloga“ u Avganistanu „uz učešće svih političkih, etničkih i konfesionalnih snaga“ te zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.