U trendu

Putinova poruka učesnicima skupa Pokreta nesvrstanih u BG

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je učesnicima skupa u Beogradu povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih da je pozitivni potencijal te organizacije danas od posebnog značaja imajući u vidu turbulentnu situaciju u svetu.

Putin je u telegramu učesnicima istakao da Pokret nesvrstanih ima veoma važnu ulogu u međunarodnim odnosima, da dosledno insistira na principu ravnopravnosti država, uvažavanju suvereniteta i zakonitih interesa, a takođe se zalaže za konstruktivni multilateralni dijalog strogo u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, prenosi RIA Novosti.

Danas, kada je situacija u svetu sve turbulentnija i kada čovečanstvo mora da se suoči sa narastajućim brojem pretnji i izazova, pozitivni potencijal Pokreta nesvrstanih je posebno potreban, naveo je predsednik Rusije.

Ukazao je da je važno da se ta autoritativna i reprezentativna organizacija aktivno uključi u rešavanje kriznih situacija, dajući suštinski doprinos kolektivnim naporima za izgradnju demokratičnijeg i stabilnijeg svetskog poretka, jačanjem poverenja i uzajamnog razumevanja među članicama međunarodne zajednice, istakao je Putin.

Ruski predsednik je podsetio da je Rusija nedavno dobila status posmatrača u Pokretu nesvrstanih i ocenio da to otvara nove mogućnosti za saradnju u rešavanju regionalnih i svetski pitanja, u osiguravanje bezbednosti i održivog razvoja u celom svetu.

Putin je učesnicima skupa poželeo uspešan rad.

Rusiju na skupu u Beogradu predstavlja šef diplomatije Sergej Lavrov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar