PZP najavio parlamentarnu istragu o zločinu u Srebrenici

PODGORICA – Lider Pokreta za promjene (PzP), članice vadajućeg DF-a, Nebojša Medojević, najavio je danas da će taj pokret inicirti parlamentarnu istragu o učešću crnogorske vlade i drugih u zločinu u Srebrenici, jula 1995.

„Nažalost, sud u Hagu koji je trebalo da obezbedi tu tranzicionu pravdu i zadovolji pravdu žrtava i porodica, nije to uradio. Očigledno je bio u funkciji geostrateških interesa velikih svetskih sila. Mnogi zločini iz tog perioda ostali su nerasveteljni”, rekao je Medojević na konferenciji za novinare.

Zato, kazao je, sada imamo u Crnoj Gori da se priča o Srebrenici.

Najveća odgovornost je, prema njegovom mišljenju, na tada vladajućem DPS-u i Milu Đukanović, koji je tad bio premijer.

Smatra licemernim da sada poslanici te stranke postavljaju pitanja poslanicima većine i ministrima u vladi od zločinu Srebrenici.

To je, prema rečima Medojevića, najbolji način da se stavi tačka na priču o odgovornosti bilo koga u Crnoj Gori za ono što se desilo u Srebrenici.

“Nadam se da će kolege koje pričaju ovih dana o Srebrenici glasati za to da se vidi ko je kome prodavao gorivo i davao municiju ko je snabdevao Vojsku Republike Srpske i kako se to dešavalo”, naveo je Medojević.

Medojević je rekao i da su DPS i Bošnjaci u toj stranci, kao i Bošnjačka stranka i Hrvatska inicijativa podržali imenoovanje na visoke pozicije u državi upravo osobe koje su direktno učestvovale u ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti.

Medojević smatra da treba rasvetliti na koji način je tadašnja crnogorska vlada podržavala VRS i po kojoj ceni.

Rekao je i da je kao građanin bio ponižen zbog toga što, na primer, niko u Crnoj Gori nije odgovarao za deportaciju Bošnjaka.

Crna Gora je porodicama deportovanih, a kasnije ubijenih Bošnjaka platila odštetu, čime je, kako je rekao, priznata kolektivna krivica.

Rekao je i da PzP osuđuje zločine koji su se desili na teritoriji Jugoslavije, a svi državni funkcioneri moraju da prihvate presude Međunarodnih sudova.

“PzP je bio prvi antiratni pokret. Mi smo se bunili devedesetih, kao student sam pričao u ovoj sali zahtevajući da se studenti vrate sa dubrovačkog ratišta. Bio sam hapšen nakon toga, protestovao sam zbog bombardovanja Sarajeva… Nažalost, sud u Hagu koji je trebao da obezbedi tu tranzicionu pravdu i zadovolji pravdu žrtava i porodica, nije to uradio“, naveo je Medojević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.