U trendu

R. Irska: V. Britanija otežava post-Bregzit pregovore sa EU

DABLIN – Republika Irska je danas optužila Veliku Britaniju da „menja uslove“ u razgovorima o rešavanju pitanja uslova trgovine sa Severnom Irskom nakon Bregzita, jer London traži da se ukine sudski nadzor Evropske unije nad ovim pregovorima.

„To se u celoj Evropskoj uniji doživljava kao isti obrazac Londona, iznova i iznova. EU pokušava da reši probleme, Velika Britanija odbacuje rešenja pre nego što se i obelodane i neprekidno traži više“, ukazao je ministar spoljnih poslova Republike Irske Simon Kovenej na nacionalnoj televiziji RTE, prenosi Rojters.

On je upozorio da će u jednom trenutku EU reći „dosta je, više nećemo da pravimo kompromise“ i ocenio je da je taj scenario „veoma blizu“.

Kovenej je potvrdio da smatra da Velika Britanija želi da postigne sporazum, ali je poručio i da London mora da pristane na kompromis.

Britanski ministar za Bregzit Dejvid Frost je u subotu objavio delove svog govora, koji treba da održi u utorak, a u kome kaže da je Evropski sud pravde stvorio „duboku neravnotežu“ u načinu na koji protokol za Severnu Irsku funkcioniše.

Taj protokol, kao deo Bregzita, regulise trgovinu između Severne Irske, koja je deo Ujedinjenog Kraljevstva, i Republike Irske, koja je članica EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.