U trendu

Rab: Nadam se dobrim vestima o dogovoru za pravila trgovine sa S. Irskom

LONDON – Zamenik britanskog premijera i ministar pravde Dominik Rab, nada se uskoro dobrim vestima o dogovoru za rešavanje problema u vezi sa pravilima trgovine, koja se primenjuju na Severnu Irskom nakon što je Velika Britanija napustila EU.

„Nadam se da će za nekoliko dana, a ne sedmica, biti dobrih vesti“, rekao je Rab za Skaj njuz.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je za Sandej tajms da je učinio sve da bi taj dogovor bio postignut, preneo je Rojters.

Britanska vlada je prethodno predložila četiri tačke uz pomoć kojih bi trebalo pojednostaviti trgovinu između Severne Irske i Velike Britanije.

Predviđeno je ukidanje carinskih kontrola za robu koja ostaje u Severnoj Irskoj, a EU je izrazila zabrinutost da bi na taj način mogle da procvetaju krijumčarske rute.
Preduzeća bi, prema mišljenju britanske vlade, trebalo da imaju mogućnost izbora – da li će robu u Severnoj Irskoj na tržištu da nude po pravilima koja važe u Velikoj Britaniji ili u EU.
Osim toga, Severna Irska bi trebalo da profitira od istih poreskih olakšica kao i ostatak Ujedinjenog Kraljevstva.

I kao poslednja tačka, sporove bi trebalo rešavati preko nezavisnih arbitražnih postupaka, a ne pred Sudom EU.

EU, a pre svega Irska, koja je direktno pogođena najavama Londona, jednostrane izmene Ugovora o Bregzitu smatra kršenjem međunarodnog prava.

Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič rekao je da se nazire kraj razgovora o trgovinskim regulativama za Severnu Irsku nakon Bregzita.
Posle dužih intenzivnih razgovora između Londona i Brisela, sve su veći izgledi za postizanje dogovora o reviziji Protokola za Severnu Irsku koji je usaglašen da bi se izbegli problemi na granici članice EU Irske nakon što je Britanija izašla iz Unije 2020. godine, objavili su mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.