U trendu

Rab: Potreban „angažman“ sa talibanima

DOHA – Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab izjavio je danas da postoji potreba za „angažmanom“ sa talibanima u Avganistanu, iako Britanija trenutno nema planove da prizna njihovu vladu.

Rab je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa katarskim ministrom spoljnih poslova šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al-Taninom u Dohi, gde je posetio smeštaj za izbeglice evakuisane iz Avganistana nakon što su talibani prošlog meseca došli na vlast.

Rab je rekao da je razgovarao sa katarskim zvaničnicima o tome da se osigura da Avganistan u budućnosti ne bude utočište za terorizam, kao i da se spreči humanitarna kriza, očuva regionalna stabilnost i da talibani ostanu pri svom javnom obećanju da će uspostaviti inkluzivniju vladu.

„Naša posvećenost Avganistanu ostaje na snazi. Moramo se prilagoditi novoj stvarnosti“, rekao je Rab novinarima, dodajući da je prioritet da se obezbedi siguran prolaz preostalim britanskim državljanima, Avganistancima koji su radili za Ujedinjeno Kraljevstvo, i drugima koji bi mogli biti u najvećoj opasnosti.

Šeik Mohamed je poručio da Katar razgovara sa talibanima i da radi sa Turskom na obezbeđivanju potencijalne tehničke podrške radi ponovnog pokretanja operacija na aerodromu u Kabulu.

„Mi sarađujemo sa njima (talibanima), kao i sa Turskom, ako mogu da pruže bilo kakvu tehničku pomoć na tom planu. Nadamo se da će u narednih nekoliko dana biti nekih dobrih vesti“, rekao je šeik Mohamed.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.