U trendu

Radev zatražio od druge po veličini stranke u parlamentu da formira vladu

SOFIJA – Predsednik Bugarske Rumen Radev poverio je danas mandat za formiranje vlade drugoj po snazi političkoj stranci u parlamentu, u pokušaju da spreči pete opšte izbore u toj zemlji u poslednje tri godine.

Iako su male šanse za uspešno formiranje vlade reformističke partije „Nastavljamo promene“, mandatar Nikolaj Denkov obećao je da će pokušati da izgradi vladajuću koaliciju, preneo je AP.

Denkov (60), profesor hemije i bivši ministar obrazovanja, imaće nedelju dana da predloži kabinet, koji bi potom trebalo da bude odobren u parlamentu.

„Mnogo problema se nagomilalo, reforme su odložene i potrebna nam je vlada koja će ujediniti ljude i rešavati njihove probleme“, rekao je on.

Kabinetu će biti potrebna podrška 121 poslanika u Narodnoj skupštini od 240 poslanika da bi preuzeo dužnost. „Nastavljamo promene“ ima 53 poslanika u skupštini.

Ukoliko Denkov ne uspe da prikupi većinu, a što analitičari smatraju više nego verovatnim, predsednik mora da izabere treću stranku po svom izboru kako bi pokušao da formira vladajuću koaliciju, a ukoliko to ne uspe, raspustiće parlament i zakazati vanredne izbore za proleće.

Politički analitičari očekuju da bi i novo glasanje moglo da ima sličan ishod i da produbi „politički ćorsokak“ u koji je upala Bugarska, prenosi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.