U trendu

Radman: Rezolucija Bundestaga o BiH nije zvanican stav NEM

ZAGREB – Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman smatra da Rezoluciju o BiH usvojena u nemačkom Bundestagu nije zvanican stav Nemačke.

„Ovde se radi o jednoj neobvezujućoj političkoj izjavi potaknutoj od jednog zastupnika bošnjačkog porekla koja ne odražava službeni stav Nemačke“, rekao je hrvatski šef diplomatije uoči 15. međunarodne konferencije Dubrovnik Forum, prenosi portal Klix.

Dodao je da je zvaničan stav Nemačke sadržan u aktima Evropske unije, a da je usvojena rezolucija, kako je naveo, „politička izjava parlamenta jedne zemlje članice, jedne frakcije, koja ne menja strukturu niti ima uticaja na međunarodno pravo, tj. Dejtonsko-pariški sporazum“.

Gralić Radman smatra da je važno sve ono što je sadržano u dokumentu EU, a pre svega to je Strateški kompas, gde su sve zemlje članice EU podržale referencu koja govori o jednakopravnosti tri konstitutivna naroda, koja je kasnije ušla i u zaključke Evropskog saveta.

Rezoluciju koju je nemački parlament usvojio Grlić Radman ocenjuje kao štetnu, dodajući da ona ne doprinosi dijalogu, a da BiH treba da bude zasnovana na dijalogu i Dejtonskom sporazumu.

„Apelujemo i na bošnjačke lidere da uspostave dijalog s hrvatskim liderima kako bi se prevladali nesporazumi“, rekao je Grlić Radman.

Bundestag je usvojio rezoluciju pod nazivom „Podrška BiH na putu u bolju budućnost“ kojom se od nemačke vlade traži da se u EU založi za „sankcije protiv onih koji potkopavaju teritorijalnu integritet i ustavni poredak BiH“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.