U trendu

Radman: Trgovskom gorom da se bavi struka, a ne politika

BANJALUKA – Hrvatski ministar inostranih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da je potrebno otkloniti politizaciju teme Trgovske gore, kao odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada, i vratiti je u okvir struke.

“ Zdravlje ljudi i zaštita okoline za nas su apsolutni prioritet i stoga je potrebno otkloniti politizaciju teme Trgovska i vratimo je u okvir struke kako ne bismo bespotrebno uznemiravali naše građane“, rekao je Radman za banjalučke Nezavisne uoči današnje posete Sarajevu.

Radman je naveo da se postupak određivanja lokacije za izgradnju skladišta za radioaktivni i nuklearni otpad sprovodi prema najvišim međunarodnim i evropskim standardima, odnosno potpuno transparentno i u skladu s preuzetim obavezama iz međunarodnih konvencija, kao i uz puno poštovanje prava susednih država i bezbednost građana s obe strane granice.

On je dodao da Hrvatska, kao članica EU, u ovom procesu u potpunosti poštuje svoje obaveze i da je na vreme o svemu informisala BiH, koja je imala priliku da dostavi sve svoje primedbe.

Rekao je i da je Hrvatska otvorena za mogućnost da BiH skladišti svoj radioaktivni otpad na toj lokaciji, ukoliko za to bude postojalo interesovanje.

Govoreći o gradnji mosta na Savi kod Gradiške, Radman je rekao da je on od izuzetnog značaja za Hrvatsku i BiH, ali i šire, te ocijenio da se završetak gradnje može očekivati u drugoj polovini iduće godine.

“ Konačnom izgradnjom ovog mosta imaćemo granični prelaz koji će još bolje povezivati BiH i Hrvatsku, te će sigurno olakšati protok robe i ljudi“, zaključio je Radman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.