U trendu

Radulovic: Drzavne institucije duzne da sprovode sankcije RUS

PODGORICA – Državne institucije dužne su da primenjuju odluke vlade koje se odnose na sankcije uvedene Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, izjavio je danas šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović precizirajući da je na snagu stupilo šest restriktivnih mera.

Odluka o restriktivnim merama uvedenim Rusiji, koju je Vlada Crne Gore usvojila iz trećeg pokušaja 8. aprila, jer nije postojala saglasnost o tome, objavljena je 14. aprila u Službenom listu, što znači da sankcije mogu da se primene, navode Vijesti.

Na sastanku Koordinacionog tela za praćenje primene međunarodnih restriktivnih mera povodom krize u Ukrajini, Radulović je kazao da je šest mera stupilo na snagu i to prekid diplomatskih odnosa, potpuni ili delimični prekid ekonomskih odnosa, potpuno ili delimično ograničenje uvoza, izvoza, tranzita, transporta, pružanja usluga i saobraćajnih, poštanskih i drugih komunikacija.

Na snagu su stupili i embargo na naoružanje, vojnu opremu i robu dvostruke namene određenu propisima o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene, ograničenje ulaska u Crnu Goru i ograničenje raspolaganja i sticanja sredstava i/ili druge imovine, saopšteno je iz crnogorskog ministarstva spoljnih poslova (MSP).

„U skladu sa nadležnostima jasno su definisana tela koja primjenjuju mere. Sprovođenje Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU nije samo obaveza, već i slovo sporazuma tri lidera koji se odnosi na spoljnopolitički kurs Crne Gore“, istakao je Radulović.

Ruska agresija na Ukrajinu, kako kaže Radulović, predstavlja vododelnicu, kojom je uzdrmana struktura evropske bezbednosti, stoga države traže nove načine da ojačaju sigurnost.

U saopštenju MSP se dodaje da je Radulović „na toj liniji, ukazao na značaj članstva“ Crne Gore u EU, te da je „vreme da Brisel donese važne odluke u tom smislu“.

Ministarstvo spoljnih poslova je, u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova, identifikovalo institucije koje su zadužene za sprovođenje restriktivnih mera i to su, pored MUP-a, nekoliko ministarstava, agencija i uprava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar