U trendu

Radunović: Popis sprovesti u novembru ove godine

PODGORICA – Popis stanovništva u Crnoj Gori ne može i ne sme biti odložen za narednu godinu, izjavio je šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović i istakao da je potrebno uložiti sve napore i održati ga od 1. do 15. novembra, kako je bilo planirano.

Radunović je za podgorički Dan rekao da je krajnje vreme da vlada pitanju popisa priđe sa maksimalnom odgovornošću, uz ocenu da aktuelno rukovodstvo Montstata sve čini da do njega ne dođe.

Ako bi se, ističe, popis stanovništva pomerio za drugi kvartal 2022. godine, on ne bi mogao tada da se sprovede jer je to godina u kojoj će biti održani izbori u 12 opština, a na osnovu standarda Evropske unije (EU) i Ujedinjenih nacija (UN), velika istraživanja kao popisi se ne sprovode u godini izbora.

U slučaju da se popis sprovede u godini izbora, rezulti neće biti prihvaćeni od međunarodne zajednice, ukazao je Radunović.

“Takođe, ako popis bude odložen za 2023. godinu, po EU regulativi, to će biti registarski popis, a to znači da neće biti prikupljanja podataka preko upitnika i da neće biti moguće uključiti ‘tri pitanja’, što je osnovni cilj bivšeg režima“, rekao je Radunović i ukazao da je u skladu s tim potrebno da se popis stanovništva sprovede u prvoj polovini novembra ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.