U trendu

Raisi: Hoćemo pregovore ali ne pod pritiskom Zapada

TEHERAN – Iranski predsednik Ebrahim Raisi danas je poručio da je Iran spreman da pregovara sa svetskim silama u vezi sa oživljavanjem nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, ali ne i pod pritiskom Zapada.

On je za državnu televiziju rekao i da razgovori jesu nešto što je na dnevnom redu Teherana, ali da pregovori treba da budu ciljani i da vode ka ukidanju nepravednih sankcija iranskom narodu, prenosi Rojters.

Francuska i Nemačka pozvale su Teheran da se vrati pregovorima nakon pauze koja je nastupila nakon iranskih izbora u junu, a prošlog meseca ove zemlje su uz Britaniju izrazile zabrinutost zbog izveštaja nadzorne agencije UN za atomsku energiju koji je potvrdio da je Iran prvi put proizveo metal uranijuma obogaćen do 20 odsto čistoće i povećao proizvodne kapacitete obogaćenog uranijuma na 60 odsto.

Iran je poručio da je njegov nuklearni program miroljubiv, i da je obavestio Agenciju za nuklearnu energiju UN o svojim aktivnostima, kao i da bi prestao sa odstupanjem od sporazuma iz 2015, ako bi se SAD vratile dogovoru i ukinule sankcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.