U trendu

Raisi i Erdogan o saradnji, ekonomiji, bezbednosti. . .

TEHERAN – Iranski predsednik Ibrahim Raisi izjavio je da je sa turskim kolegom Tajipom Redžepom Erdoganom razgovarao o ulaganjimaa i razvoju ekonomskih odnosa, dodajući da poseta Erdogana predstavlja važnu prekretnicu u odnosima između dve zemlje.

„Trenutni nivo trgovinsko-ekonomskih odnosa između dve zemlje nije dovoljan s obzirom na postojeće kapacitete i može se podići na viši nivo. Utvrdili smo obim trgovine od 30 milijardi dolara između dve zemlje. To znači utrostručiti trenutni obim naše trgovine“, rekao je Raisi na konferenciji za medije, prenosi Anadolija.

Ističući da će razvoj investicija doprineti povećanju trgovine između dve zemlje, Raisi je naveo da je dogovoreno osnivanje zajedničkih industrijskih kompanija.

Dvojica lidera naglasila su i značaj saradnje Turske i Irana u oblasti bezbednosti.

„Borba protiv terorizma, droge i organizovanog kriminala bila je među temama koje su istaknute u razgovorima. Da bi se obezbedila sigurnost granica, mora se boriti protiv terorizma. Terorističke organizacije mogu imati različite nazive, ali oni koji ugrožavaju sigurnost naših naroda i granica su teroristi i mi smo to naglasili na našim sastancima. Odbacili smo dvostruke standarde Zapada po pitanju terorista, te naglasili da se protiv terorizma treba boriti bez obzira na njegovo ime kako bi se osigurala sigurnost dve zemlje“, podvukao je Raisi.

On je poručio da se obe zemlje slažu s očuvanjem teritorijalnog integriteta Sirije.

Erdogan je rekao da Ankara i Teheran treba da nastave solidarnu borbu protiv terorističkih organizacija PJAK, PKK, PYD, YPG i FETO koje izazivaju probleme i Tuskoj i Iranu.

Kasnije tokom dana Erdogan, Raisi i ruski predsednik Vladimir Putin sastaće se na 7. trilateralnom samitu u Astana formatu u Teheranu kako bi razgovarali o najnovijim dešavanjima u Siriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.