U trendu

Rajaner: Kontrola leta u Minsku odbila da nas kontaktira

DABLIN – Beloruska kontrola letenja je odbila zahtev Rajanerovog pilota da kontaktira avio-kompaniju nakon što mu je rečeno za navodnu pretnju bombom, navodi se u pismu irskog niskotarifnog avio-prevoznika.

U pismu upućenom beloruskom ministarstvu saobraćaja 26. maja izvršni direktor Rajanera opisao je prethodne izjave beloruskih zvaničnika kao „lažne i netačne“, navodeći da je avion „nezakonito preusmeren pod lažnim izgovorom“, prenosi agencija Rojters koja je imala uvid u to pismo.

„Pilot nije imao drugu mogućnost osim da preusmeri avion u Minsk, kada mu je Kontrola leta u Minsku (ATC) saopštila da postoji realna pretnja bombom. ATC je odbila da kontaktira Rajaner, iznoseći lažnu tvrdnju da se Rajanerovi operateri ne javljaju na telefon“, navodi se u pismu.

Prema transkriptu razgovora koji su beloruske vlasti objavile u utorak pilot je više puta tražio informacije o navodnoj pretnji bombom pre nego što je konačno pristao da sleti u Minsk.

Beloruske vlasti prizemljile su u nedelju avion Rajanera zbog navodne pretnje bombom, a među putnicima je bio i Roman Protaševič, suosnivač Telegramovog kanala Neksta, koji je u Belorusiji zabranjen kao ekstremistički.

Zbog ovog poteza beloruskih vlasti, EU je najavila sankcije Minsku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.