U trendu

Rakar: Istraga ce obuhvatiti 8 odsto svih evropskih sredstava

ZAGREB – Hrvatsku poslednjih dana potresa skandal povezan sa hapšenjem bivše ministarke i visoke funkcionerke HDZ-a Gabrijele Žalac, zbog finansijskih malverzacija sa EU fondovima, a Informatički stručnjak Marko Rakar kaže da se može očekivati da će osam posto, a možda i više, svih evropskih sredstava biti zahvaćeno istragom ili nekakvim progonom.

Rakar kaže da slučaj bivše ministarke Žalac i afera u vezi sa nabavkom softvera ne pokazuje ništa što nije bilo očekivano.

“Novac se krade. Kao što se krao iz državnog budžeta, na isti se način krade i iz evropskog budžeta i sada je to napokon izašlo na videlo. Mi smo tek završili inicijalno razdoblje nakon ulaska u Evropsku uniju i sad je realno za očekivati da bi se takve istrage mogle očekivati, kao i naknade štete iz hrvatskog budžeta u budžet EU“, rekao je Rakar gostujući na zagrebačkoj N1 tv.

Istakao je da je apsolutno svaki projekt napravljen evropskim novcem potencijalni predmet istrage evropskog tužitelja.

“Znamo da postoje očekivani postoci prevare ili pokušaja prevare, koji u zavisnosti od zemlje mogu varirati između pet i osam posto. Možemo očekivati da će osam posto a možda u našem slučaju i više, svih evropskih sredstava biti zahvaćeno istragom ili nekakvim progonom”, rekao je Rakar.

Bivšoj ministarki Žalac je nakon hapšenje određen jednomesečni pritvor, a premijer Andrej Plenković, koji je ranije veoma hvalio njene sposobnosti i isticao njeno poznavanje evropskih fondova, rekao da je iznenađen hapšenjem i da treba poštovati prezumciju nevinosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.