U trendu

Raketa S. Koreje presla 1.100 km, Japan ulozio protest

TOKIO/SEUL – Severna Koreja ispalila je ka istoku projektil za koji se veruje da je interkontinentalna balistička raketa, saopštile danas su vojske Japana i Južne Koreje.

„Lider Severne Koreje Kim DŽong un prekršio je moratorijum na lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa“, rekao je predsednik Južne Koreje Mun DŽae-in, dodavši da on snažno osuđuje ovaj test, preneo je Rojters.

Reakcije stižu iz Japana, koji kaže da je balistička raketa bila u vazduhu 71 minut i prešla razdaljinu od 1.100 kilometara.

„Dostigla je visinu od 6.000 kilometara, što sugeriše da je u pitanju novi tip interkontinentalne balističke rakete“, rekao je zamenik ministra odbrane Japana Makoto Oniki, prenela je agencija RIA Novosti.

On je dodao i da je raketa lansirana u 14.33 sati po japanskom vremenu, a da je u 15.44 časova pala u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana, u vodama u blizini prefekture Aomori.

„Snažno osuđujemo lansiranje raketa Severne Koreje, zbog čega smo uputili protest diplomatskim kanalima“, istakao je zamenik ministra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.