U trendu

Raketne probe Pjongjanga neće odvratiti SAD od diplomatije

DŽAKARTA – Testiranje nove severnokorejske hipersonične strateške rakete Hvasong-8 ugrožava stabilnost regiona, ali to neće odvratiti SAD od traganja za diplomatskim napretkom, izjavio je danas visoki američki diplomatski izaslanik.

„Koordinacija između zainteresovanih strana biće nastavljena, a aktivnosti Severne Koreje ne menjaju stav SAD“, poručio je Sung Kim, ambasador SAD u Indoneziji i specijalni izaslanik Vašingtona za Severnu Koreju tokom virtuelnog skupa o odnosima SAD i Indonezije, prenosi Rojters.

Pjongjang svoju novu raketu kvalifikuje kao „strateško oružje“, što obično znači da takav projektil može da nosi i nuklearne bojeve glave, navodi se u jutrošnjem izveštaju BBC i ističe da je jučerašnje testiranje novi pokazatelj tehnološkog napretka u proizvodnji južnokorejskog naoružanja uprkos strogim međunarodnim sankcijama.

Južna Koreja je nedavno testirala svoju prvu balističku raketu lansiranu sa podmornice za koju je rečeno da je neophodna kao sredstvo odvraćanja od „provokacija“ Severne Koreje, dok Pjongjang optužuje Seul za dvostruke aršine u pogledu vojnih aktivnosti.

Stručnjaci smatraju da će Sever verovatno nastaviti svoje vojne aktivnosti i testiranja i u narednim mesecima, sve dok Kina ne počne da vrši pritisak da se situacija smiri uoči zimskih Olimpijskih igara u Pekingu početkom sledeće godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.