U trendu

Rama: Konacni mir u regionu doci ce kroz Otvoreni Balkan

BRISEL – Premijer Albanije Edi Rama poručio je danas u Briselu posle samita „EU-Zapadni Balkan“ da će „konačni mir“ u regionu doći kroz inicijativu Otvoreni Balkan, a ne kroz podizanje tenzija.

Rama je na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, rekao da je Otvoreni Balkan mehanizam regionalne saradnje koji istinski i funkcionalno proizvodi rezultate za građane, poljoprivrednike, trgovce i da svugde daje rezultate.

„Negde su ti rezultati vidljiviji negde manje vidljivi, a ako želite da proverite to, posetite Balkan i naše zemlje, videćete promene“, rekao je Rama.

Naveo je su smanjeni redovi čekanja za kamione koji prevoze voće, povrće, mleko…

„Kada šaljete mleko kroz zemlje koje nisu deo inicijative otvoreni Balkan, to mleko postaje jogurt. Kod nas taj transport ide efikasno, a niko drugi to ne može da uradi umesto nas“, rekao je Rama odgovarajući na pitanje novinara iz Severne Makedonije da li je vreme da se na ozbiljniji i proaktivniji način radi na inicijativi Otvoreni Balkan i na tome da se uključe Kosovo i Crna Gora.

Ponovio je da je ta inicijativa otvorena za svih šest zemalja regiona.

„Aleksandar (Vučić) kaže takozvano Kosovo, ja ga zovem Kosovo, ali to nas ne sprečava da sarađujemo. Zamislite da se svađamo i da ponovo uđemo u sukobe, kakvo bi mesto bio Balkan danas“, kazao je Rama i dodao:

„Nije problem za Kosovo uđe, već će problem biti da srpski predsednik to prihvati. Osećam se privilegovano što imam priliku da radim za svoju zemlju kroz ovaj mehanizam i da unapredim saradnju koja će doneti mir. A konačni mir koji tražimo doći će kroz inicijativu Otvoreni Balkan, neće doći kroz tenzije, zapamtite to“, rekao je Rama.

Na pitanje da li je poznato zašto je otkazana konferencija predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, Rama je rekao da su „inteligentni“ što nisu održali konferenciju za medije.

„To su ljudi koji se osećaju veoma loše zbog ovoga što se dešava. Oni su uložili sve napore da se otvore ti pregovori, ali
postoje problemi u mehanizmima EU koji se moraju rešiti“, rekao je premijer Albanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.