U trendu

Raonić: Država selektivno represivno delovala na Zlatici

PODGORICA – Predsednik Atlantskog saveza Savo Kentera i izvršni direktor NVO Građanska alijansa Boris Raonić jedino oko čega se slažu, kada je reč o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori i poslednjim incidentima, je da je sada potrebno spustiti tenzije i problem rešiti dijalogom.

Kentera i Raonić, međutim, imaju dijametralno suprotne stavove kada je reč o poslednjim incidentima i reagovanju nadležnih institucija prema pitanju isticanja nacionalnih simbola na javnim površinama.

Kentera, naime, smatra da nije dobro da se na javnim površinama crtaju grafiti kada, kako kaže, u zemlji postoje tenzije zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

On je za podgoričku Pobjedu rekao da je “osetljiv momenat koji su grupe izabrale da oslikavaju trobojku” u naselju Zlatica.

Raonić, međutim, smatra da je država „selektivno represivno delovala, jer nije krečila simbole drugih zajednica ili govor mržnje“, što je samo pojačalo negativnu energiju tih grupa i od incidenta napravila pojavu koju je, kako kaže, sada teško kontrolisati.

Grupa pripadnika srpske zajednice u Crnoj Gori je iz protesta zbog usvojenog Zakona o slobodi veroispvoesti pokušala da spreči policiju da u podgoričkom naselju Zlatica prekreče grafit sa srpskom trobojkom, koji je bio na pasareli, a u ponedeljak je pretučen jedan pripadnik srpske zajednice, nakon svečanog dočeka crnogorskih vaterpolasta zato što je, kako su preneli mediji, pokazao tri prsta.

U incidentu na Zlatici policija koristila suzavac i rasterala građane.

Kentera kaže da sve to ne bi bilo sporno da je zastava oslikana u nekom drugom trenutku.

“Sada su izuzetno velike tenzije u društvu, te i na jednoj i na drugoj strani imate ljude koji jedva čekaju da dođe do nekih ekscesa“, tvrdi Kentera i dodaje da država mora da reaguje u skladu sa svojim nadležnostima.

Izlazak iz ove situacije, prema rečima Kentere, treba da bude suptilniji, a rešenje vidi u razgovoru sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom SPC.

Napominje da će do rešenja doći uskoro, jer, kaže, „ne bi valjalo da ovo potraje“.

Raonić, s druge strane situaciju vidi drugačije, i ocenjuje da je država napravila grešku.

„Nije uradila sve da deluje koheziono na sve delove društva, naprotiv, dozvolila je jačanje simbola koji dele društvo, pa je očekivana reakcija bila jačanje nacionalizma na drugoj strani“, smatra on.

I Raonić poručuje da je sada najbitnije spuštiti tenzije i početi dijalog.

„Onda neselektivno delovati prema svima koji krše zakon koji se tiče komunalnog reda, pa sve do državnih simbola“, naglasio je Raonić.

Ocenjuje i da je u ovim događajima preovladao politički interes.

„Crna Gora je društvo prepuno različitosti i zvanična zastava je uz malo truda mogla biti prihvatljiva svima, ali je na žalost preovladao politički interes da se većina homogenizuje na strahu od jedne grupe, a pri tome je rigidna primjena zakona sprovođena samo naspram jedne grupe. Takvo stanje nije zdravo za ukupno društvo, jer je upravo ono bilo uvod u tragičan nestanak Crne Gore pre jednog vijeka“, zaključio je Raonić u izjavi za Pobjedu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar