U trendu

Rasprava o poverenju Ruteu, Holandija sve dalja od nove vlade

AMSTERDAM – Politička sposobnost prelaznog holandskog premijera Marka Rutea da formira novu vladu dovedena je u pitanje nakon što su poslanici dve stranke u njegovoj odlazećoj koaliciji zatražili izglasavanje nepoverenja njegovoj tehničkoj vladi.
Rojters prenosi da je ovaj potez usledio na kraju maratonske parlamentarne rasprave o zastoju u procesu formiranja nove vlade nakon izbora prošlog meseca, na kojima je Ruteova partija Narodna stranka za slobodu i demokratiju (VVD) pobedila, a on je veoma tesno juče dobio poverenje.

Opozicioni poslanici optužili su Rutea da je lagao i rekao novinarima da nije razgovarao o političkom imenovanju poslanika Pitera Omcigta, a što se kasnije ispostavilo da jeste, čime je naneo štetu poverenju javnosti u političare.

Agencija navodi da su razgovori o formiranju nove vlade naglo prekinuti 25. marta kada je jedna od glavnih pregovarača, pošto je izjurila iz parlamenta nakon što je saznala da je pozitivna na kovid-19, nesvesno otkrila jedan osetljivi dokument snimatelju.

U dokumentu je navedeno da su pregovarači razgovarali o položaju „na drugom mestu“ poslanika Pitera Omcigta, kritičara prethodnog Ruteovog kabineta, iako su njegovi demohrišćani bili deo koalicije.
Rojters prenosi da se Rute tokom jučerašnje sednice parlamenta obavezao da će raditi na obnavljanju poverenja.

„Dobio sam poruku i dobro je shvatio “, rekao je holandski premijer, navodi agencija.

Rojters prenosi da će mu sada, nakon što su ga poslanici optužili da je tokom pregovora o koaliciji pokušao da zaobiđe popularnog poslanika u kampanji i da potkopa poverenje u političare, biti još teže da formira vladajuću koaliciju.

Očekuje se da će poslanici sada postaviti novog zvaničnika za ponovno pokretanje koalicionih pregovora koji bi mogli potrajati mesecima, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.