Raste podrška za prijem Crne Gore u NATO

Foto: Beta

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je danas da „raste podrška“ predlogu za prijem Crne Gore u članstvo Alijanse, o čemu će se odlučivati u decembru.

„Neću da prejudiciram odluku, ali osećam neku vrstu rastuće podrške za upućivanje poziva Crnoj Gori da postane članica Alijanse“, rekao je Stoltenberg na sastanku parlamentarne skupštine NATO u Stavangeru u Norveškoj, njegovoj rodnoj zemlji.

„Crna Gora zaista ostvaruje napredak, kako po pitanju vladavine prava i sprovođenja nezavisnog sudstva tako i kada je reč o modernizaciji oružanih snaga i obaveštajnih službi“, rekao je Stoltenberg i dodao da je „ohrabren napretkom koji je video“.

Od kada je postala nezavisna 2006, kao i više balkanskih zemalja, Crna Gora je krenula ka približavanju NATO koji danas ima 28 zemalja članica, navodi agencija Frans pres i dodaje da je nastojanje Crne Gore da se pridruži Alijansi nedavno dobilo i podršku SAD.

O tome da li će Crnoj Gori biti upućen poziv da postane članica biće odlučeno na sastanku ministara spoljnih poslova NATO početkom decembra, rekao je Stoltenberg koji ove nedelje treba da poseti Podgoricu.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar