U trendu

Raste revolt u Evropi: U Stokholmu putnik pokušao da uguši taksistu muslimana

Nekoliko sati nakon što je izveden napad kamionom koji je naleteo na masu ljudi u centru Stokholma kada je poginulo četvoro, a povređeno 15 ljudi, musliman Abdi Dahir, stokholmski vozač taksija, bukvalno se borio da ga u vozilu ne uguši besna mušterija.

Dahir, koji se kao dete doselio iz Somalije u Švedsku, uplašio se da bi i on sam mogao da nastrada dok ga je gušila nezadovoljna mušterija, koja je za napad okrivila otvorenost Švedske prema muslimanskim imigrantima, preneo je Rojters.

„Mi smo učinili sve za svakoga, dali smo im džamije, dali smo im sve, ali oni ubijaju naše ljude. Onda ćemo mi da ubijamo njih“, rekao je putnik pre nego što je zgrabio za vrat vozača taksija.

Dahir, koji je snimio deo razgovora na svom mobilnom telefonu, rekao je da je bio primoran da aktivira skriveni alarm, kako bi policija intevenisala.

Stokholmska policija je saopštila da je pokrenula istragu o incidentu.

Poznata švedska duboko ukorenjena liberalna tradicija na testu je nakon nedavnog napada, navodi britanska novinska agencija.

Uzbekistanac Rahmat Akilov, osumnjičen za napad kamionom, pokušao je da otputuje u Sirijiu 2015. godine da bi se priključio ekstremističkoj Islamskoj državi, izjavio je ranije danas neimenovani bezbednosni izvor iz Uzbekistana.

Bezbednosni izvor, koji je taržio da ne bude imenovan, rekao je da je osumnjičeni Rahmat Akilov pripadnik etničke grupe Tadžika, koji je, dok je živeo u Švedskoj potpao pod uticaj ćelije Islamske države u Tadžikistanu, preneo je Rojters.

Akilov je uhapšen na tursko-sirijskoj granici 2015. godine i deportovan u Švedsku, naveo je neimenovani izvor i dodao da su u februaru ove godine uzbekistanske vlasti stavile Akilova na listu lica traženih zbog sumnji za verski ekstremizam.

Švedski sud juče je vratio u pritvor Rahmata Akilova, omogućivši tako policiji da zadrži u zatvoru glavnog osumnjičenog za napad.

Akilov je priznao je da je počinio krivično delo terorizma, rekao je njegov advokat Johan Erikson.

Švedska policija je identifikovala osumnjičenog kao 39-ogodišnjeg muškarca iz Uzbekistana. Iz policije su naveli da je on bio poznat po tome što je pokazivao simpatije prema ekstremističkim organizacijama, uključujući i Islamsku državu.

Kako se navodi, osumnjičeni je tražio stalni boravak u Švedskoj, ali je bio odbijen, zbog čega su ga vlasti tražile zbog deportacije, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.