U trendu

Rastu tenzije izmedju Francuske i Velike Britanije zbog prava na ribolov posle Bregzita

Tenzije izmedju Francuske i Velike Britanije nastavile su danas da rastu zbog spora oko prava na ribolov posle Bregzita.

Brodovi britanske mornarice i francuske policije patrolirali su danas u blizini ostrva Džersi u kanalu Lamanš, gde su protestovali francuski ribari, gnevni zbog gubitka pristupa tim vodama.

Francuski ribari su palili vatre i upali u glavnu luku na ostrvu Džersi, u vreme prvog velikog spora Francuske i Velike Britanije oko prava na ribolov posle izlaska Britanaca iz EU.

Zvaničnici EU su pozvali na smirenost, ali su i optužili London da ne poštuje odredbe trgovinskog sporazuma dve strane za period posle Bregzita.

Francuska je odlučila da pošalje brodove nakon što je Velika Britanija juče poslala dva broda da patroliraju vodama oko ostrva Džersi, samoupravne britanske teritorije u blizini severa Francuske.

Ribari iz Francuske su započeli protest zbog novih pravila, prema kojima moraju da predaju podatke o ranijim aktivnostima kako bi dobili licencu za ribolov u vodama ostrva Džersi.

Opozicija u Velikoj Britaniji optužuje premijera Borisa Džonsona da je namerno podigao tenzije sa Francuskom kako bi poboljšao rezultat svoje stranke na današnjim izborima. Britanci danas biraju parlamente Škotske i Velsa i gradonačelnike i članove skupština više mesta u Engleskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.