U trendu

Razgovarali lideri Britanije, Italije, Francuske i SAD

RIM – Lideri Velike Britanije, Italije, Francuske, Nemačke i SAD ponovili su danas u telefonskom razgovoru neophodnost podrške rusko-ukrajinskim pregovorima u pokušaju uspostavljanja primirja u Ukrajini, saopštila je danas pres-služba italijanskog premijera Marija Dragog.

„Pet lidera je ponovilo važnost bliske koordinacije u pružanju pomoći ukrajinskom stanovništvu i vlastima, posebno stavljajući pažnju pitanju obezbeđenja humanitarnih koridora i podrške izbeglice. Oni takođe dele mišljenje o neophodnosti podrške tekućim pregovorim (između Rusije i Ukrajine) i obezbeđivanja što skorijeg prekida vatre“, navodi se u saopštenju koje je preneo TAS S.

Dodaje se da su tokom telefonskog razgovora lideri razgovarali i o pitanju diverzifikacije snabdevanja energentima.

U saopštenju Bele kuće o Bajdenovom telefonskom razgovoru sa saveznicima navodi se da su govorili o naporima da se pruži humanitarna pomoć milionima ljudi pogođenim nasiljem unutar Ukrajine i onima koji traže utočište u drugim zemljama.

„Takođe su razgovarali o važnosti podrške stabilnim energetskim tržištima u svetlu trenutnih poremećaja zbog sankcija“, navodi se u saopštenju Bele kuće, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.