U trendu

Razgovor Putin-Merkel o Ukrajini, Siriji, INF sporazumu

MOSKVA – Ukrajinske provokacije u Crnom moru, problem rešenja situacije u Siriji i situacija vezana za planove SAD da se povuku iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF sporazum) bili su u fokusu telefonskog razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina i nemačke kancelarke Angele Merkel, saopštio je večeras Kremlj.

„Strane su nastavile razgovore o situaciji nakon što su ukrajinski brodovi 25. novembra povredili rusku granicu. Strane su izrazile zajedničko interesovanje za sprečavanje eskalacije napetosti u Azovskom moru i Crnom moru, kao i rešavanju problema koji su proistekli iz provokativnih akcija ukrajinskih vlasti“, navodi se u saopštenju Kremlja.

U njemu piše da je dvoje lidera razgovaralo i o pitanjima vezanim za rešenje situacije u Siriji i da su „konstatovali prioritetnu prirodu ohrabrivanja unutarsirijskog dijaloga i formiranja Komiteta za donešenje ustava“.

„Lideri su razmenili mišljenja o situaciji u sferi strateške bezbednosti u svetlu planova američke administracije da se povuče iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF sporazum)“, navodi se u saopštenju.

Kremlj je naglasio da je Merkelova inicirala razgovor sa Putinom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.