U trendu

Razgovor Putina i kazahstanskog predsednika o ponovnom uspostavljanju reda u Kazahstanu

 Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov kazahstanski kolega Kasim-Žomart Tokajev imali su „dug“ telefonski razgovor o kriznoj situaciji u Kazahstanu, saopštio je danas Kremlj.

„Predsednici su razmenili mišljenja o merama preduzetim radi ponovnog uspostavljanja reda u Kazahstanu“, navodi se u saopštenju i dodaje da su se dvojica vodja složila da ostanu u „stalnom“ kontaktu.

Moskva je osudila „neumesne“ izjave državnog sekretara SAD Entonija Blinkena koji je juče upozorio da bi bilo „vrlo teško“ za Kazahstan da izdejstvuje povlačenje ruskih trupa kada se jednom bude dalo zeleno svetlo za njihovu intervenciju na njegovoj teritoriji.

„Državni sekretar SAD pokušao je da se našali oko tragedije koja se odvija u Kazahstanu“, navelo je rusko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

„Radi se o neumesnom pokušaju koji nije prvi“, dodalo je ministarstvo. Blinken je prema saopštenju ismejao jednu potpuno legitimnu reakciju u sklopu bezbednosnih sporazuma izmedju Kazahstana i Rusije.

Kazahstan je protekle nedelje pogodjen najnasilnijim protestima otkako je zemlja stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine, sa više desetina mrtvih demonstranata.

Protesti su počeli na zapadu zemlje zbog naglog poskupljenja goriva, ali su se ubrzo proširili i ukazali na šire nezadovoljstvo situacijom u zemlji kojom ista partija vlada od sticanja nezavisnosti.

Tokajev je pozvao u pomoć vojni savez ODKB (Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti), predvodjen Rusijom, a vojnici su počeli da pristižu pre dva dana.

U Kazahstan je stiglo oko 2.500 vojnika država članica ODKB, prema navodima lokalnih medija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar